«Αδυναμία συνύπαρξης των μεταλλείων με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Χαλκιδικής»

Οι επιπτώσεις από τη μεταλλουργία χρυσού στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στις παραδοσιακές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής, ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε στον Πολύγυρο ο πολιτιστικός φορέας «Τεχνοδρόμιο» σε συνεργασία με το «Συντονιστικό των φορέων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πολυγύρου μίλησαν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστήμονες και πολίτες από περιοχές της Ελλάδας με ρυπογόνες βιομηχανίες, μεταφέροντας την εμπειρία τους, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις κατοίκων της Χαλκιδικής.

«Κατά την εξόρυξη θα χρησιμοποιούνται τόνοι εκρηκτικών την ημέρα και θα εκλύεται σκόνη μεταλλεύματος, την οποία η ίδια η εταιρία υπολογίζει, όπως αναφέρεται στην μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε χιλιάδες τόνους την ώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος.

«Μονίμως θα υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης αποτελούμενο από θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, τα οποία είναι τοξικά για όλους τους οργανισμούς, από τον μικρότερο μικροοργανισμό μέχρι και τον άνθρωπο. Δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη ακρίβεια πού θα πηγαίνει και πού δεν θα πηγαίνει, όταν από τη Σαχάρα που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά έρχεται σκόνη και κόκκινη λάσπη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα ρυπανθούν με βαρέα μέταλλα τα εδάφη, η θάλασσα, η φυσική βλάστηση και οι καλλιέργειες και τα επικίνδυνα στοιχεία θα μπουν στην τροφική αλυσίδα, όποτε η βλάβη αφορά τους ανθρώπους είτε μένουν στην περιοχή, είτε όχι».

«Το έργο θα έχει πάρα πολύ σημαντικές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας, κατ΄ αρχήν για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για όλο τον πληθυσμό» επισήμανε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, αναφέροντας ότι στους εργαζόμενους σε μεταλλεία χρυσού είναι μεγάλη η συχνότητα πνευμονοπαθειών, στις οποίες συγκαταλέγεται ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά και ασθένειες του δέρματος και πολλά άλλα νοσήματα.

«Από τον αέρα, από το νερό και από τη διατροφή έχουμε έκθεση του ανθρώπινου πληθυσμού σε χημικές ουσίες, σε καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεγάλες βλάβες. Οι βλάβες στην υγεία, όπως και στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες» τόνισε.

Για την αδυναμία συνύπαρξης μιας τέτοιας παραγωγικής δραστηριότητας με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Χαλκιδικής, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, μίλησε ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Λαζαρίδης.

«Εφ΄όσον αρχίσει μία τέτοια δραστηριότητα, πρέπει να εγκαταλειφθούν όλες οι άλλες και οι νέες θέσεις εργασίες θα εκτοπίσουν όλες τις υφιστάμενες. Μιλάμε για περιβάλλον μιας χρήσης, αναλώσιμο, γι αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο η επένδυση να πραγματοποιηθεί» τόνισε και ανέφερε ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ανάπτυξης με στήριξη του τουρισμού και της γεωργίας με καθαρές καλλιέργειες και παραγωγή τοπικών παραδοσιακών τροφίμων.

Στην απουσία πρόβλεψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε περίπτωση θραύσης των φραγμάτων, που θα γίνουν στην περιοχή, στον κίνδυνο καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας από ενδεχόμενη όξινη βροχή και στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Διαμαντής Καραμούζης.

«Από την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται περισσότεροι από 400 τόνοι ανά έτος αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 από την εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Οι εκπομπές αυτές είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις εκπομπές PM 10 από τις οδικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη και τις εκπομπές PM 10 από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας. Είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα παραβιάζονται οι ημερήσιες οριακές τιμές για τα PM 10 (50mg/m3)”, σύμφωνα με μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, μέλος του «Τεχνοδρομίου» αρχιτέκτονας και π. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ιωάννης Αικατερινάρης, παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, στις οποίες εντάσσονται και ενημερωτικές συναντήσεις με την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους και τόνισε ότι οι διαπιστώσεις των επιστημόνων που έχουν δημοσιοποιηθεί από φορείς-συμβούλους της Πολιτείας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.