Η Ευρώπη προχώρησε στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου υποστηρίχθηκε από ξεκάθαρη πλειοψηφία 23 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με μόνο 2 ψήφους κατά και 3 αποχές. Η Greenpeace καλωσορίζει τη θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο ζητά πλήρη και μακροπρόθεσμη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες, για να μην αναγκαστούμε να στερηθούμε το 1/3 της διατροφής μας… «Προς τη σωστή κατεύθυνση ο περιορισμός του επικίνδυνου για τις μέλισσες φυτοφαρμάκου Fipronil, αλλά η άμεση και πλήρης απαγόρευση αυτού και των άλλων φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τη διατροφή μας, είναι αναγκαία και επιτακτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είχε από τον περασμένο Μάιο αποφανθεί ότι το Fipronil αποτελεί για τις μέλισσες φυτοφάρμακο υψηλής επικινδυνότητας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε σπόρους καλαμπoκιού. Η απόφαση για τον περιορισμό του Fipronil ακολουθεί τις πρόσφατες μερικές απαγορεύσεις τριών νεονικοτινοειδών, οι οποίες βασίζονται σε αντίστοιχα καταδικαστικές επιστημονικές εκθέσεις της ΕFSA. Σημειώνεται πως, ήδη, η χρήση του Fipronil ως φυτοφαρμάκου απαγορεύεται σε πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.
«Οι απαγορεύσεις αυτές όμως, μόνο μια ανάσα δίνουν στις μέλισσες, γιατί είναι μερικές και προσωρινές. Οι πολυεθνικές – γίγαντες αγροχημικών, όπως η Bayer, Syngenta και η BASF δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα. Ήδη η BASF, που παράγει το Fipronil, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απαγόρευση της ΕΕ», σημειώνει η Greenpeace.
Δείτε εδώ http://savethebees.gr/ την εκστρατεία της Greenpeace για τη σωτηρία των μελισσών και πάρτε θέση υπογράφοντας για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών που βλάπτουν τους πληθυσμούς των μελισσών.
Σχολιάστε το άρθρο