Η Βόρεια Αμερική είχε παλιά το δικό της είδος Apis αντί για των σημερινών εισαγωγών
Και όμως, η Βόρεια Αμερική είχε μία ενδημική μέλισσα.
Ένα απολίθωμα, 14 εκατομμυρίων ετών που ανασκάφηκε στη Nevada, των ΗΠΑ, είναι ένα σαφές δείγμα του γένους Apis ή μέλισσα, λέει ο Michael Engel του Πανεπιστημίου του Κάνσας στη Lawrence.
Η Αμερική (Βόρεια και Νότια) έχει πολλά είδη μελισσών, αλλά όλα τα γνωστά είδη προέρχονται από την Ευρώπη ή την Ασία. Μέχρι και η μέλισσα Apis mellifera, που επικονιάζει καλλιέργειες και παράγει μέλι στην Αμερική εδώ και αιώνες, έφτασε μαζί με Ευρωπαίους άποικους πριν 400 χρόνια.
«Η ιστορία της εξέλιξης της μέλισσας ξαναγράφεται» λέει ο Engel, και ανατρέπει την παλιά άποψη ότι όλες οι μέλισσες προέρχονταν από την Ευρώπη ή την Ασία.
Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα μέλισσα, που βρέθηκε πατημένη μα διατηρημένη σε αργιλικό σχιστόλιθο, είναι ένα είδος που δεν υπάρχει πια, αναφέρει ο Engel. Για τους ειδικούς, μοιάζει πολύ με μια άλλη εξαφανισμένη μέλισσα, την A. Armbrusteri, γνωστή από τη Γερμανία.
Ο Engel και οι συνεργάτες του ονόμασαν την καινούργια μέλισσα της Βόρειας Αμερικής Apis nearctica, στο τεύχος της 7 Μαΐου, 2009 του επιστημονικού περιοδικού «Proceedings of the California Academy of Sciences».
«Είναι, όντως, μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη», λέει ο David Grimaldi του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. «Εντελώς απρόβλεπτη», λέει, αν ληφθούν υπόψη όλα τα Ευρωασιατικά απολιθώματα.
Ο Grimaldi συγκρίνει τις μέλισσες με τα άλογα. Κάποτε η Βόρεια Αμερική είχε ένα ενδημικό είδος αλόγου, το οποίο εξαφανίστηκε, και αργότερα οι Ευρωπαίοι έφεραν το δικό τους είδος.
Ο Engel λέει ότι δεν περίμενε να ξαναγράψει την ιστορία της ηπείρου όταν πρώτος άκουσε τον Wojciech Pulawski στην Ακαδημία της Καλιφορνίας να περιγράφει μερικά απολιθώματα άγνωστης ταυτότητας από την κεντροδυτική Nevada. Όμως, όταν ο Engel είδε μια φωτογραφία του απολιθώματος, ενώ οι αρχικές περιγραφές του Pulawski φάνηκαν να μην έχουν καμία προοπτική, «την ξανακοίταξα κατάπληκτος». Ο Engel αναγνώρισε ένα οριστικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο φτερό που έμοιαζε πολύ με φτερό μέλισσας. Στο πάνω μέρος του φτερού, μια φλέβα παχαίνει προς τη μέση, και οι φλέβες πιο κάτω δείχνουν 3 χαρακτηριστικά σχήματα, από τα οποία ένα μοιάζει με κεφάλι αλόγου ενώ το άλλο με μια σταγόνα που πέφτει πλαγίως.
Η μέλισσα είχε διαλυθεί, αλλά ο Engel διασκεδάζει με τα γνώριμα χαρακτηριστικά της μέλισσας που βλέπει. «Αυτό είχε τριχωτά μάτια», λέει. Φαίνονται επίσης τα αγκίστρια στο κεντρί. Μάλλον, η μέλισσα αυτή αναγκάστηκε να αφήσει πίσω το κεντρί της, με αποτέλεσμα το μοιραίο σχίσιμο του σώματός της, όπως συμβαίνει με τις σημερινές μέλισσες.
Οι πρόγονοι της μέλισσας Apis nearctica μπορεί να είχαν έρθει από την Ασία διαμέσου μιας στενής λωρίδας γης. Δεν θα μπορούσαν αλλιώς για να διασχίσουν αυτή τη μεγάλη απόσταση, προϋποθέτει ο Engel, καθώς φαντάζεται ξανά την παλαιά εικόνα που είχαμε για την μέλισσα. «Πρέπει να αναθεωρήσω μερικά από τα θέματά μου», λέει ο ίδιος.
της Susan Milius, Science News
Είναι πράγματι σπουδαίο το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε έστω και για μια φυλή αμερικανικών μελισσών, παρά το ότι σήμερα πλέον μια τέτοια οντότητα δεν υφίσταται. Κάποιες ανακαλύψεις όπως αυτή που παρουσιάζεται εδώ, σαφώς και διευρύνουν τις γνώσεις μας μελισσοκομικά και όχι μόνο, όσον αφορά τη ζωή και τον κόσμο που μας περιβάλλει.