Ασιατική σφήκα εμφανίστηκε στη Σλοβενία

Ασιατική σφήκα

Προκαλεί ζημιές σε μελίσσια, ορισμένες φορές είναι επικίνδυνη και για τους ανθρώπους.

Η Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στη χώρα η ασιατική σφήκα, μη αυτόχθονου είδους που τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί τεράστιες ζημιές σε μελίσσια και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη και για τους ανθρώπους.

Την παρουσία ασιατικής σφήκας παρατήρησε και ανέφερε μελισσοκόμος από την Πίβκα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και εικάζεται ότι έφθασε από την Ιταλία, χώρα στην οποία ήταν ήδη παρούσα. Ο μελισσοκόμος παρατήρησε μεγάλη καταστροφή στα μελίσσια του και ειδικοί καλούν και τους υπόλοιπους εκτροφείς μελισσών να είναι προσεκτικοί και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του αρπακτικού είδους.

Η ασιατική σφήκα, εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν έχουν φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς, πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2005, στη νότια Γαλλία και από τότε εξαπλώθηκε στην Ισπανία, στη Βρετανία και στην Ιταλία.

Είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ευρωπαϊκή σφήκα και μπορεί να φθάσει σε μήκος τα έξι εκατοστά. Πετά με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων την ώρα και δεν επιτίθεται σε μέλισσες μόνο εν πτήσει, αλλά και εισβάλλει στα μελίσσια.

Μπορεί να θανατώσει 40 μέλισσες το λεπτό, οι οποίες, σε αντίθεση με τις ασιατικές, δεν έχουν αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους και όχι μόνο για εκείνους που είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων. Ειδικοί προειδοποιούν ότι στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι από τσίμπημα ασιατικής σφήκας.

Σχολιάστε το άρθρο