ΒΙ.ΜΕΛ. το γλυκύτερο σημείο της Κω

Το νησί της Κω λόγω της εδαφικής μορφολογίας, του κλίματος και της πλούσιας χλωρίδας του, συνετέλεσε από τα πανάρχαια χρόνια, στην απασχόληση ενός σημαντικού αριθμού ατόμων με τη μελισσοκομία. Από διάφορα συγγράμματα και ιστορικές πηγές, διαπιστώνεται πως η μελισσοκομία ανθούσε στο νησί από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης (462-352 π.Χ.), που έζησε, δίδαξε, μεγαλούργησε κι έγινε γνωστός στα πέρατα της γης, συνιστούσε το μέλι σε ασθενείς και υγιείς, έχοντας ανακαλύψει από τότε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Στη γραφική Αντιμάχεια της Κω, που έχει κρατήσει το όνομά της από την αρχαιότητα, βρίσκεται η βιοτεχνία τυποποίησης μελιού ΒΙ.ΜΕΛ. Ε.Π.Ε., που συστάθηκε το 1998 προκειμένου να αναδείξει και να προωθήσει το εξαιρετικό μέλι του νησιού. Η ίδρυση της ΒΙ.ΜΕΛ. εκτός από τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, ωφέλησε και τους καταναλωτές, που τώρα όλοι πλέον μπορούν με ευκολία να βρίσκουν σε χαμηλή τιμή, εγγυημένα αγνό, αυτό το άριστο προϊόν.

Το μέλι του συνεταιρισμού δε θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα από το «Μέλι Ιπποκράτης» προς τιμή του πατέρα της ιατρικής. Ξεχωρίζει για τη γεύση και το άρωμά του. Τυποποιείται σε γυάλινα βάζα του ενός και μισού κιλού, ενώ για την τουριστική αγορά προσφέρεται επίσης σε τενεκεδένιες συσκευασίες, σε αμφορείς και σε μίγμα με ξηρούς καρπούς. Προς το παρόν τα προϊόντα διατίθενται μόνο στην αγορά της Κω, ενώ από φέτος και στην Αθήνα, από το κατάστημα «Θησαυρός Υγείας» Παπαφλέσσα 26 & Τραλλέων Γαλάτσι, τηλ.: 210 2220519.

Σημαντικότατη είναι επίσης «γιορτή μελιού» που διοργανώνεται στην Αντιμάχεια κάθε πρώτο Σαββατόβραδο μετά το Δεκαπενταύγουστο, στα πλαίσια των πολύπλευρων πολιτιστικών γεγονότων που διεξάγονται στο νησί κάθε καλοκαίρι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανελλαδικά γιορτή για το μέλι! Ένα γνήσιο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική, χορευτικά και πλήθος από εδέσματα, που συνοδεύονται ή έχουν σαν βάση τους το μέλι. Στη γιορτή προσφέρονται λουκουμάδες με μέλι, μαέργια με μέλι, γιαούρτι με μέλι, καρύδια με μέλι κ.α. Επίσης σε ιδιαίτερο σημείο της εκδήλωσης, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη λειτουργία ειδικά διαμορφωμένης «ζωντανής κυψέλης».

Η πορεία της ΒΙΜ.ΕΛ. Ε.Π.Ε. ξεκίνησε στις 23/12/1998 ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Το εταιρικό κεφάλαιο ήταν 12.000.000 δρχ. με κύριο μέτοχο την κοινότητα Αντιμάχειας, η οποία κατείχε το 52% και το 48% κατείχαν 6 μελισσοκόμοι της κοινότητας με ποσοστό 8% ο καθένας. Το έργο εντάχθηκε στο LEADER 2, επιδοτούμενο κατά 60%. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 25.000.000 δρχ.

Το 1999 με τη συνένωση των τριών Κοινοτήτων Αντιμάχειας-Κεφάλου-Καρδάμενας σε ένα Δήμο (βάση του Καποδίστρια), κύριος μέτοχος γίνεται πια ο Δήμος Ηρακλειδών. Το Μάιο του ίδιου έτους ξεκινούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ολοκληρώνεται η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ τον Οκτώβρη ξεκινά η εταιρεία, βγάζοντας τα πρώτα της προϊόντα στην αγορά.

Το Φεβρουάριο του 2002 η εταιρεία, προχωράει με διαρκώς ανοδική πορεία σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της στα 120.000 Ευρώ με την είσοδο 15 νέων μετόχων-μελισσοκόμων.

Διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας είναι ο Μιχάλης Μεταξωτός, μελισσοκόμος κι ο ίδιος. Η διεύθυνση του συνεταιρισμού είναι Αντιμάχεια – Κως τ.κ. 51161, τηλέφωνο 22420 51161 fax: 22420 51171 και στο διαδίκτυο www.vimel.gr. Τους ευχόμαστε και εις ανώτερα!

Σχολιάστε το άρθρο