Γλυκαίνοντας τα μέσα βιοπορισμού

Η μελισσοκομία βοηθάει Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη
και στη Γάζα να ξανακτίσουν τη ζωή τους
Deborah Underdown, στέλεχος τύπου, CARE International

Δύσκολο είναι να μην θαυμάζεις το μεγάλο μαύρο σύννεφο μελισσών που περνάει από λουλούδι σε λουλούδι στον κήπο του Abdullah Attatra, μαζεύοντας νέκταρ και γύρη. «Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι μια μέρα θα γινόμουν και εγώ μελισσοκόμος», λέει ο ίδιος με χαρά. Ο κ. Attatra, 38 ετών, έχασε τη δουλειά του στο Ισραήλ και δεν έβρισκε άλλη. Η ίδια κατάσταση ισχύει για πολλούς Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη μακροχρόνιων λύσεων για τη καταπολέμηση της φτώχειας, η CARE International (διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα στην Ατλάντα, Georgia, ΗΠΑ που λειτουργεί σε 70 χώρες), με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στην επαρχία της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, για την βελτίωση της δυνατότητας των κατοίκων σε ένα εισόδημα από εργασία.
Ο Abdullah, σήμερα είναι ένας ενθουσιώδης μελισσοκόμος, ξεκινώντας με τρία μελίσσια από τη CARE. Χάρη στη μελισσοκομική εκπαίδευσή του, ο Abdullah έχει αυξήσει τον αριθμό μελισσιών του. «Με τα κέρδη που είχα από τον πρώτο τρύγο των 52kg μελιού, αγόρασα τα υλικά για περισσότερες κυψέλες καθώς και για την τροφή του χειμώνα. Τώρα, έχω 14 μελίσσια», λέει ο ίδιος.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Τα προγράμματα αυτά της CARE έχουν σκοπό τη δημιουργία εισοδήματος, ώστε όχι μόνο να ικανοποιήσουν τις οικονομικές και δια-τροφικές ανάγκες των συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά συγχρόνως να αυξήσουν την αξιοπρέπεια και την αυτονομία τους. «Το πρόγραμμα με βοήθησε να αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις και τις μελισσοκομικές τεχνικές για την παραγωγή μελιού. Λόγω του εισοδήματος που κερδίζω τώρα, έχει αυξηθεί η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι γύρω μου, καθώς βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής της οικογένειάς μου».
Σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια, ο Abdullah θέλει να γίνει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος και σιγά σιγά να γνωρίσουν στην περιοχή του την ποιότητα του μελιού του. «Πιστεύω ότι ο επόμενος τρύγος θα φέρει 200kg μέλι. Θα κρατήσω λίγο για μένα και για τους συγγενείς / γείτονες και το υπόλοιπο θα πάει στην τοπική αγορά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 4.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Τον περασμένο χρόνο το πρόγραμμα της CARE βοήθησε περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά. Μαζί με τη μελισσοκομία, η CARE προσφέρει τις σχετικές γνώσεις και τεχνικές για την παραγωγή τυριών και για την εκτροφή κουνελιών. Επίσης, η CARE προσφέρει σπόρους και υλικά για την συντήρηση θερμοκηπίων της περιοχής.

Σχόλιο από εμάς

Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι τεράστιο. Οι μέλισσες μπορούν να είναι παρούσες, γιατί παράγουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (μέλι – γύρη) και έτσι να συμβάλουν στην διατροφή, ενώ ταυτόχρονα δεν απαιτούν σε μικρές μονάδες την πλήρη απασχόληση. Να αναφέρουμε όμως δυο προβληματισμούς μας. Καταρχήν, να αναρωτηθούμε το πώς οι άνθρωποι αυτοί φτάσανε σε αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει να απαντήσουμε αναλύοντας τα ιστορικά στοιχεία της κάθε περίπτωσης. Στη δυστυχία των λαών δεν νομιμοποιούμαστε για γενικότητες. Η βοήθεια που προσφέρεται από τον ανεπτυγμένο κόσμο, θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση ανάκτησης της πρωτογενούς παραγωγής τους. Μόνο έτσι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους κοινωνίες ή τμήματά κοινωνιών που κατέρρευσαν. Φυσικά, δεν μιλάμε για έκτακτες περιβαλλοντικές καταστροφές που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.