Η Πορτογαλέζα σχεδιάστρια Susana Soares υποστηρίζει ότι έχει εφεύρει μια συσκευή με την οποία εκπαιδευμένες μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο.
Οι μέλισσες τοποθετούνται σε ένα γυάλινο θάλαμο εντός του οποίου εκπνέει ο ασθενείς. Εάν οι μέλισσες έχουν ανιχνεύσει την παρουσία καρκίνου πετούν σε ένα δεύτερο θάλαμο.
Η Soares παρουσίασε τη συσκευή στο ολλανδικό Design Week τον περασμένο μήνα. Υποστηρίζει ότι μπορεί να εκπαιδεύσει τις μέλισσες να πηγαίνουν στον δεύτερο θάλαμο εφόσον ανιχνεύουν τον καρκίνο στην αναπνοή (!) του ασθενούς μέσα σε 10 λεπτά. Η κατάρτισή τους βασίζεται στην έκθεσή τους σε μια συγκεκριμένη οσμή και στη συνέχεια στο τάισμα με ένα διάλυμα νερού και ζάχαρης, ώστε να συνδέουν τη συγκεκριμένη οσμή με ανταμοιβή τροφής. Αφού εκπαιδευτούν οι μέλισσες θα θυμούνται αυτή την οσμή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι μέλισσες έχουν μια εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης, πιο έντονη και από αυτήν ενός «ανιχνευτή σκύλου». Οι μέλισσες σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να διαγνώσουν ασθένειες όπως η φυματίωση, ο καρκίνος του πνεύμονα και του δέρματος και ο διαβήτης.
Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει μεγάλο έργο ιδιαίτερα από φιλανθρωπικές οργανώσεις που θεωρούν ότι με περαιτέρω εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική λύση για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σχολιάστε το άρθρο