Δεν επαρκούν οι μέλισσες για την επικονίαση των φυτών στην Ευρώπη

Σε περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τα φυτά, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της καλλιέργειας βιοκαυσίμων, που εντείνει τη ζήτηση για περισσότερες επικονιάσεις.
Όπως προκύπτει από μελέτη του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, από το 2005 ως το 2010 οι αποικίες μελισσών αυξήθηκαν κατά 7% σε 41 χώρες, ωστόσο το ίδιο διάστημα οι καλλιέργειες βιοκαυσίμων αυξήθηκαν κατά 1/3.
«Η καλλιέργεια ελαιοκράμβης έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Δρ. Tom Breeze, επικεφαλής της μελέτης.
«Στην Ελλάδα το 2005 καλλιεργούνταν μόνο μερικές εκατοντάδες εκτάρια, αλλά λόγω των επιδοτήσεων το τελευταίο διάστημα η παραγωγή εκτοξεύτηκε», προσέθεσε ο Δρ. Breeze.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, σήμερα από την Ευρώπη λείπουν 13,4 εκατ. αποικίες μελισσών ή περίπου επτά δισεκατομμύρια μέλισσες.
Ως εκ τούτου το έλλειμμα καλούνται να αναπληρώσουν άγριοι επικονιαστές, όπως οι άγριες ή οι μοναχικές μέλισσες.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το πρόβλημα, είναι εντονότερο στη Βρετανία, ενώ μόνο η Μολδαβία έχει πλεόνασμα μελισσών.
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των μελισσών, με την απαγόρευση για παράδειγμα βλαβερών παρασιτοκτόνων, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχε η καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου από το Τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου του Αιγαίου (Μυτιλήνη) και από κυπριακής ο Νίκος Σεραφείδης από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου (Λευκωσία).

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.