Δελτίο τύπου από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, προτείνει στους μελισσοκόμους ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των δηλητηριασμένων μελισσών που παρατηρήθηκαν και φέτος στην Αττική:
Επειδή το 2011, κυρίως Ιούλιο-Αύγουστο, παρουσιάσθηκαν στην Ανατολική Αττική σοβαρά κρούσματα δηλητηρίασης μελισσιών, εκ μέρους της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας μελισσοκομίας-Σηροτροφίας σας προτρέπω, να συλλέγετε δείγματα νεκρών μελισσών, κάθε φορά που εντοπίζετε νεκρές μέλισσες στην είσοδο. Τα δείγματα αυτά, οργανωμένα ως Σύλλογος Ανατολικής Αττικής, να τα στείλετε στο Μπενάκειο, ζητώντας απάντηση γραπτώς, για την ουσία που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε αγωγές, αλλά και εισηγήσεις προς του Δήμους και τους ιδιώτες.
Επίσης καλό είναι να ελέγχετε και το γόνο των μελισσιών. Εάν διαπιστώσετε περιοχή γόνου με νεκρές προνύμφες ή τρύπια κελιά, επίσης θα κόψετε αυτό το κομμάτι, θα το τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας και θα το βάλετε στην κατάψυξη. Σ’ αυτά τα μελίσσια που θα παρουσιάσουν τοξίκωση γόνου θα πρέπει επίσης να κόψετε και ένα κομμάτι κηρήθρας με αποθηκευμένη γύρη, από το ίδιο το πλαίσιο.
Γενικότερα στο επόμενο διάστημα, Ιούλιο – Αύγουστο και μετά τον τρύγο καλό είναι να τοποθετήσετε ένα ζυμάρι σε κάθε μελίσσι και ίσως, γι’ αυτά που δεν έχουν, ένα κομμάτι γυρεόπιττα, ώστε να μελίσσια να μην ψάχνουν απελπισμένα για τροφή. Για τον ίδιο λόγο, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να βάλετε τροφοδότη με νερό στο μελισσοκομείο. Πολλοί εφαρμόζουν τα νεονικοτινοειδή με ριζοπότισμα. Αυτό το νερό που μένει στον ποτισμένο λάκκο, είναι ιδιαίτερα τοξικό για τις μέλισσες, οι οποίες με τις ψηλές θερμοκρασίες που έχουμε, έχουν απόλυτη ανάγκη σε μεγάλες ποσότητα νερού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 210 6399366 κι 210 5294561 ή στη διεύθυνση sgounari@nagref.gr, Σοφία Γούναρη, Πρόεδρος της Ελ.Επ.Ετ.Με-Ση
Σχολιάστε το άρθρο