Διαδήλωση και στην Αθήνα κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική

Διαδήλωση ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής από τα μεταλλεία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στην Αθήνα στα Προπύλαια, ενώ την Τρίτη 15 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Πανόρμου (Σταθμός Μετρό). Στις κινητοποιήσεις καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αλληλεγγύης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αναφέρει:

«Στη ΒΑ Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας (Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος), βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο σχέδιο  του ελληνικού κράτους και πολυεθνικών εταιρειών για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού, ορισμένες από αυτές, μάλιστα, με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος. Στην κεφαλή της ομάδας των «χρυσοθήρων» βρίσκεται η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που ανήκει στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα.

Σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους.

Με το ιδεολόγημα της ανάπτυξης επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η υλοποίηση πλήθους μεγάλων έργων, που θα έχουν ολέθριες συνέπειες στη φύση και στον άνθρωπο. Η επιδίωξη αυτή είναι τόσο «πειστική» στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να χρειάζεται το κράτος να εξαντλήσει, σε βάρος τους, όλα τα περιθώρια βίας, καταστολής και ποινικών διώξεων που διαθέτει.

Απέναντι στο «μέτωπο» κεφαλαίου, κυβέρνησης και κράτους αναπτύσσεται, ήδη, ένας πολύ σημαντικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων των «στοχοποιημένων» περιοχών, και πρώτα απ’ όλα της Χαλκιδικής όπου οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό τους έργο. Ο αγώνας αυτός υποστηρίζεται από ένα, διαρκώς διευρυνόμενο, κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης χρυσού, και με απαίτηση να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών, σε ότι αφορά τη ζωή τους και το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο αυτού του κινήματος και σε μια στιγμή κρίσιμη για την έκβαση του μαχητικού αγώνα των κατοίκων της Β. Ελλάδας, Όχι στις εξορύξεις χρυσού. Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας».

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης συμπληρώνει 14 μήνες δράσεων και διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση την Τετάρτη στις 19.15 στο ΚΑΠΗ Ανδρών Θέρμης. «Ελάτε να μιλήσουμε με ανοιχτή ατζέντα για όσα έγιναν και δεν έγιναν, όσα μας προβληματίζουν, όσα μας ανησυχούν. Ελάτε να συναποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η μέχρι σήμερα πορεία μας αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους λέγανε ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει». Πολλά μπορούν ακόμα να γίνουν», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.