Η επίδραση των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία στο Σύνδρομο Κατάρρευσης των Αποικιών Μελισσών, το CCD, αμφισβητείται από βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Science today.
Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Exeter και του Οργανισμού Food & Environment αμφισβητούν προηγούμενη έρευνα (δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2012) που υποστήριζε ότι τα νεονικοτινοειδή μπορούν να προκαλέσουν CCD. Τα νεονικοτινοειδή είναι από τα πλέον δημοφιλή φυτοφάρμακα και οι μέλισσες λαμβάνουν υπολείμματά τους από το νέκταρ και τη γύρη που μαζεύουν από τα φυτά.
Η προηγούμενη γαλλική έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους και εξέφρασε φόβους για την επιρροή αυτών των φυτοφαρμάκων στις μέλισσες, ενδεχομένως επηρέασε και τη γαλλική κυβέρνηση που αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση του thiamethoxam. Πρόκειται για ένα νεονικοτινοειδές, που είναι το ενεργό συστατικό του προϊόντος Cruiser OSR, προϊόν της γνωστής, ελβετικής εταιρείας φυτοφαρμάκων Syngenta με τεράστιες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Η νέα αυτή επιστημονική μελέτη αμφισβητεί τους υπολογισμούς που έκαναν οι Γάλλοι συνάδελφοί τους, καθώς όπως είπαν δεν κατάφεραν να υπολογίσουν το ρυθμό με τον οποίο η αποικία μπορούσε να επανέλθει όταν σημείωνε απώλειες μελισσών.
Η έρευνα τότε είχε δείξει ότι το ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών αυξανόταν, όταν έπιναν νέκταρ που περιείχε το thiamethoxam. Οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν το CCD.
Αντίθετα, ο δρ. James Cresswell, επικεφαλής της βρετανικής μελέτης τονίζει ότι «γνωρίζουμε ότι τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν τις μέλισσες, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόδειξη ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν και κατάρρευση αποικίας. Όταν πραγματοποιήσαμε τους προηγούμενους υπολογισμούς με πραγματικούς ρυθμούς γεννήσεων μιας αποικίας, ο κίνδυνος κατάρρευσης αποικίας λόγω της έκθεσης σε φυτοφάρμακο εξαφανίστηκε». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την επίδραση των φυτοφαρμάκων στις μέλισσες δεν θα πρέπει να λαμβάνονται βιαστικές αποφάσεις σε σχέση με τη χρήση τους.
Μήπως, όμως, όταν θα έχουμε «συγκεκριμένες αποδείξεις» θα είναι και πολύ αργά για όλους; Επιπλέον, μήπως λόγω του ότι τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαγορευτούν τα νεονικοτινοειδή;
Σχολιάστε το άρθρο