Διεθνής διάκριση για πέντε ελληνικά βιολογικά μέλια

Αποτελέσματα Διαγωνισμού «BIOLMIEL 2010»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη διοργάνωση του διεθνούς βραβείου βιολογικής μελισσοκομίας (γευσιγνωσία και ποιότητα), BIOLMIEL 2010, στη Κατάνια της Σικελίας, Ιταλία.
Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων τους βελτιώνεται συνεχώς. Από τις 5 έως και 8 Δεκεμβρίου 2010, η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε περισσότερα από 150 προϊόντα των συμμετεχόντων, στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές. Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη μέλισσα και την αειφόρο μελισσοκομία.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι: ICEA (Φορέας Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της Ιταλίας), CRA (Ερευνητική μονάδα για την παραγωγή μελιού) και C.I.Bi (Ιταλική κοινοπραξία για τα βιολογικά προϊόντα).
Για την Ελλάδα, τη διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Από τους οκτώ Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό με δεκατρία προϊόντα, δύο είδη μελιού κέρδισαν βραβείο και άλλα τρία διάκριση, έχοντας αποδείξει την ποιότητα του ελληνικού βιολογικού μελιού σε διεθνές επίπεδο.

Οι Έλληνες βιο-μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:

ΒΡΑΒΕΙΟ
• Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)
• Μέλι Ερείκης: Κωνσταντίνος Φασιλής (Λεωνίδιο, Αρκαδία)

ΔΙΑΚΡΙΣΗ
• Μέλι Ελάτης: Κωνσταντίνος Φασιλής (Λεωνίδιο, Αρκαδία)
• Μέλι Ελάτης: Αντώνιος Δημακόπουλος (Άργος, Αργολίδα)
• Μέλι από Θυμάρι: Παναγιώτης Μαρούλης (Λαγκάδα, Αμοργός)

Στη διεθνή κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο κος Νικόλαος Κοντόλαιμος, γεωπόνος ειδικός μελισσοκομίας, τέως προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΑΑΤ και διακεκριμένος γευσιγνώστης, εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Γευσιγνωστών Κριτών. Σύμφωνα με τον κο Κοντόλαιμο, «Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αντικειμενική, καθώς οι 16 κριτές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, τα δε ανώνυμα δείγματα σε 6 τραπέζια, και η γευσιγνωστική δοκιμή έγινε με κλήρωση»
Όπως δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ κος Σπύρος Σγούρος «τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποτελούν μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας δικαιώνει την βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των μελισσοκόμων, καθώς προσφέρει ισχυρά εξαγωγικά κίνητρα».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.