35 ειδικοί επιστήμονες από 13 διαφορετικές χώρες θα συναντηθούν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. για να αναζητήσουν επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η εξαπάτηση του καταναλωτή, η αισχροκέρδεια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αύξηση των κρουσμάτων νοθείας και η αποθάρρυνση του μελισσοκόμου παραγωγού, που προκύπτουν από κενά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνάντησης, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει τον έλεγχο του μελιού παρουσιάζει κενά και δημιουργεί αδυναμίες στη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού. Η βοτανική και γεωγραφική προέλευση του ευρωπαϊκού μελιού δεν είναι επαρκώς προδιαγεγραμμένη με αποτέλεσμα εισαγόμενα προϊόντα κυψέλης (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη κ.ά) να διακινούνται σαν εγχώρια.
Στη συνάντηση θα εναρμονιστούν οι μέθοδοι ανάλυσης από τα ευρωπαϊκά εργαστήρια τα οποία ασχολούνται με το μικροσκοπικό έλεγχο του μελιού (μελισσοπαλυνολογία), θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων για τους κυριότερους γυρεόκοκκους που υπάρχουν σε εγχώρια και εισαγόμενα μέλια της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα και οι λύσεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση θα προταθούν για νομοθέτηση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Η συνάντηση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλι (International Honey Commission) και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Golden Star» στην Περαία και την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας, στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ.
Σχολιάστε το άρθρο