Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι κατόπιν αιτήματος του ΥπΑΑΤ και με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (33/06), στην οποία προΐστανται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόσληψη 60 Ερευνητών για το τρέχον έτος 2013 στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», τον αρμόδιο Οργανισμό για τη γεωργική έρευνα και την τεχνολογία, την εκπαίδευση και επιμόρφωση, την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων κ.α. Η θητεία θα είναι τριετής και θα ανανεώνεται μετά από κρίση.
Όπως ορίζει ο Νόμος για την κατάληψη θέση Ερευνητή τόσο στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως και σε άλλα ερευνητικά κέντρα του τόπου και φυσικά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή Διδακτορικού Διπλώματος από τους υποψηφίους. Όπως ορίζεται στη σχετική εγκριτική απόφαση η κατανομή των Ερευνητών, ανά ειδικότητα και βαθμίδα, θα αποφασιστεί από το αρμόδιο όργανο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Επισημαίνεται ότι στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως πρόσφατα εξήγγειλε ο κ. Τσαυτάρης, αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 100 Ερευνητές (60 ερευνητές το έτος 2013 και 40 το 2014).
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την έγκριση των προσλήψεων Ερευνητών στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας, στην αξιοποίηση των πορισμάτων της επιστήμης και γενικότερα της καινοτομίας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο τόπος μας, βούληση μας είναι να ενισχύσουμε το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό στον τομέα της γεωργικής έρευνας.
Η έγκριση των προσλήψεων 60 Ερευνητών για το τρέχον έτος και η πρόσληψη άλλων 40 στις αρχές του 2014 στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί μια σημαντική τομή που γίνεται στο κομμάτι της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας, σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας από το σπόρο και την καλλιέργεια έως τη μεταποίηση, τη συσκευασία, την εμπορία και διακίνηση κλπ. Αλλά και σε όλους τους τομείς παραγωγής: Φυτική, Ζωική Μελισσοκομική, Αλιεία και Ιχθυοκαλλιέργεια κ.α.
Οι προσπάθειές μας να «αναστηλώσουμε» και να «αναστήσουμε» έναν τομέα που είχε παραιτηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας, φέρνουν αποτελέσματα και θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον. Η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα είναι συνυφασμένα με την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία που δημιουργούν άμεση ανάγκη απασχόλησης ερευνητών, ώστε η ελληνική γεωργία να αυξήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να αποτελέσει και πάλι πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Χωρίς την επιστήμη και τα πορίσματά της η παραγωγική ανασυγκρότηση που επιχειρείται αυτή τη στιγμή με επιτυχία – αν κρίνει κανείς και από την αύξηση κατά 20% των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 – δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν έχει τη διαρκή υποστήριξη της εφαρμοσμένης επιστήμης που αφορά τις παραγωγικές συνθήκες του τόπου μας».
Σχολιάστε το άρθρο