Τρομακτικό για κάποιους ή γοητευτικό για άλλους! Επιστήμονες ετοιμάζουν ιπτάμενα ρομπότ που θα έχουν τη νοημοσύνη των μελισσών, με απώτερο στόχο την έρευνα ή την μηχανική επικονίαση καλλιεργειών.
Το πρώτο βήμα στο εγχείρημα -που θα λέγεται Green Brain-, το οποίο διεξάγουν δυο βρετανικά Πανεπιστήμια είναι η ανάπτυξη μοντέλων σε υπολογιστή των νευρικών συστημάτων, που ελέγχουν την όραση και την όσφρηση των μελισσών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα ιπτάμενο ρομπότ που θα αισθάνεται και θα λειτουργεί αυτόνομα, όπως η μέλισσα, χωρίς να ακολουθεί προγραμματισμένες εντολές. Για παράδειγμα, το ρομπότ θα μπορεί να βρίσκει την πηγή συγκεκριμένων οσμών με τον ίδιο τρόπο που μια μέλισσα έλκεται από τα λουλούδια.
Το εγχείρημα των 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων θα διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, με επικεφαλής τον James Marshall, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sussex. Η ανάπτυξη ενός τεχνητού εγκεφάλου θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η κατανόηση του εγκεφάλου της κοινωνικής μέλισσας είναι μια εναλλακτική προσέγγιση στον τομέα αυτόν, ενώ άλλες ομάδες εστιάζουν τη μελέτη τους στους εγκέφαλους ποντικιών, μαϊμούδων και ανθρώπων.
Εκτός από την κατασκευή ευφυών, αυτόνομων ρομπότ, το εγχείρημα ενδεχομένως να οδηγήσει και σε έρευνα σχετικά με το τι προκαλεί τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών ανά τον κόσμο ή να πραγματοποιήσει κάποιου είδους μηχανική επικονίαση. Εάν το εγχείρημα αυτό πετύχει, θα μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης επιστήμης: την οικοδόμηση ενός εγκεφάλου ζώου που θα επιτελεί περίπλοκες εργασίες, όπως ο ίδιος ο εγκέφαλος του ζώου. Μάλλον τρομακτικό!
Φωτό: Andrej Vodolazhskyi / Shutterstock
Σχολιάστε το άρθρο