Επιτροπή: πρόταση για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη γύρη του μελιού

Μια πρόταση για την τροποποίηση της νομοθεσίας για το μέλι που αποσκοπεί να διασαφηνίσει την πραγματική φύση της γύρης σε συνέχεια μιας προδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), η πρόταση ορίζει τη γύρη ως φυσικό συστατικό του μελιού και όχι ως πρόσθετο.

Το Δικαστήριο βάσισε την ερμηνεία του στην οδηγία για το μέλι που χρονολογείται από το 2001 και χαρακτήρισε τη γύρη ως πρόσθετο συστατικό του μελιού με το επιχείρημα ότι η γύρη βρίσκεται στο μέλι κυρίως λόγω παρέμβασης του μελισσοκόμου.

Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής αναγνωρίζει ότι η γύρη είναι φυσικό και όχι πρόσθετο συστατικό του μελιού, διότι, όπως τονίζει, η γύρη φθάνει στην κυψέλη ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των μελισσών και βρίσκεται στο μέλι ανεξάρτητα από το αν ο μελισσοκόμος παρεμβαίνει. Κατά συνέπεια, εφόσον η γύρη θεωρείται φυσικό συστατικό του μελιού, οι κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται κατάλογος πρόσθετων συστατικών δεν εφαρμόζονται.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρότασή της δεν θα επηρεάσει το συμπέρασμα του Δικαστηρίου όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Ειδικότερα, δεν αλλοιώνει το συμπέρασμα του Δικαστηρίου ότι το μέλι που περιέχει γενετικώς τροποποιημένη γύρη μπορεί να διατίθεται στην αγορά μόνον εφόσον καλύπτεται από έγκριση σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επιπροσθέτως, εφαρμόζονται οι κανόνες για την επισήμανση όσον αφορά τους ΓΤΟ στα τρόφιμα. Η πρόταση αποσκοπεί επίσης να εναρμονίσει τις ισχύουσες εκτελεστικές εξουσίες της Επιτροπής που προβλέπονται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ για το μέλι με εκείνες που θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Για την υπόθεση διαβάστε σχετικό άρθρο στο τεύχος τ11, Φθινόπωρο 2011 του Μελισσοκόμου.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.