Η Ελλάδα καταψήφισε πρόταση για αναστολή της χρήσης νεονικοτινοειδών

Ύστερα από κάλεσμα της Ε.Ε. για διετή αναστολή χρήσης τριών ζιζανιοκτόνων που συνδέονται με τον αποδεκατισμό των μελισσών, δεν επήλθε τελικά την περασμένη Παρασκευή συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς 9 από τις 27 χώρες αντιτάχθηκαν σε ένα τέτοιο μέτρο ενώ άλλες πέντε απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Ελλάδα μαζί με άλλες 8 χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, καταψήφισαν τη πρόταση της ΕΕ. Από τις είκοσι επτά (27) χώρες, δεκατρείς (13) ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, αλλά εννέα (9) χώρες ψήφισαν κατά (Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) και πέντε (5) απείχαν, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Βρετανία. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν δυνατή η λήψη απόφασης υπέρ ή κατά του μέτρου.

Καθοριστική ήταν η αποχή της Γερμανίας και τη Βρετανίας από τη ψηφοφορία (συνολικά 13 χώρες υπέρ της απαγόρευσης, 9 κατά και 5 αποχές). Αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία και η πρόταση της Κομισιόν να μην γίνει δεκτή, υποκύπτοντας έτσι στις πιέσεις των 3 βασικών, γερμανικών κυρίως, χημικών βιομηχανιών που παράγουν τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα και οι οποίες δαπάνησαν σημαντικά ποσά σε διαφημίσεις και προσπάθεια να αποτρέψουν την ψήφιση έστω και αυτών των άτολμων ρυθμίσεων. Η ειρωνεία είναι ότι η Γερμανία εφαρμόζει περιορισμένη απαγόρευση χρήσης!

Η πρόταση για την αναστολή για δύο χρόνια της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών ουσιών (που υπάρχουν σε εντομοκτόνα για τεσσάρων ειδών καλλιέργειες: αραβοσίτου, ελαιοκράμβης, ήλιων και βαμβακιού) έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2013 από τον Τόνιο Μποργκ, αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών. Η πρόταση του Επίτροπου Borg εξετάστηκε στις 15 Μαρτίου 2013 στην συνεδρίαση της Standing Committee on the food chain and animal health (SCFCAH) (Μόνιμη Επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων) χωρίς τελικά να βγει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.