Οι Κούρδοι και άλλοι κάτοικοι του βόρειου Ιράκ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το καλό μέλι. Εισαγόμενα μέλια πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων προς περίπου 10 δολάρια το κιλό. Οι ευκατάστατοι όμως κάτοικοι του βόρειου Ιράκ είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά παραπάνω για τις τοπικές ποικιλίες μελιού. Και πολλά περισσότερα για αγνό, βιολογικό, κουρδικό μέλι.
Σε αυτή την ανάγκη έχει βασιστεί η ιστορία μιας επιτυχημένης στρατηγικής για τη δημιουργία εισοδήματος για τις άπορες γυναίκες των χωριών του βόρειου Ιράκ που προσπαθούν ξαναχτίσουν τη ζωή τους που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο και τη βία.
Το πρόγραμμα μέσω του οποίου διδάσκονται μελισσοκομία και βοηθιούνται στην παραγωγή μελιού οι άπορες γυναίκες του βόρειου Ιράκ είναι μέρος της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τελευταία το Zahko Small Villages Project.
Το Zahko Small Villages Project είναι μια τοπική, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει τα αδύναμα μέλη των χωριών στο βόρειο Ιράκ να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους μέσω της διαχείρισης της γης και των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μελισσοκομίας απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν βασανιστεί και διαλυθεί από τους συνεχείς πολέμους και τις συνέπειές τους, γυναίκες που έχουν χάσει τα σπίτια, τους άνδρες, τους συγγενείς, τα παιδιά τους.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι μέχρι τώρα ενθαρρυντικά, αφού οι Ιρακινές γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πωλούν το μέλι τους σε πολύ καλές τιμές και έχουν καταφέρει να κερδίσουν ξανά τη ζωή που τους στέρησε ο πόλεμος, ο θάνατος και η απελπισία.
Σχολιάστε το άρθρο