Και οι μέλισσες τονώνονται με λίγη καφεΐνη

Οι μέλισσες μπορούν να θυμηθούν καλύτερα τα λουλούδια που έχουν επισκεφθεί αν αυτά περιλαμβάνουν μια δόση καφεΐνης στο νέκταρ τους. Η καφεΐνη λειτουργεί φαρμακολογικά για τον εγκέφαλο των μελισσών, καθώς ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το φυτό χρησιμοποιεί την καφεΐνη σαν ναρκωτικό προκειμένου να μεταβάλει τη συμπεριφορά ενός επικονιαστή προς όφελός του», τόνισε η Τζεραλντίν Ράιτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκασλ που έκανε την έρευνα.

Οι ερευνητές έκαναν ένα κλασικό πείραμα για να εξετάσουν τη σχέση των μελισσών με την καφεΐνη και την καφεΐνη με τη μνήμη του εντόμου. Εκπαίδευσαν κάποιες μέλισσες να περιμένουν ως «πληρωμή» ένα ζαχαρούχο ποτό όταν μύριζαν ένα συγκεκριμένο άρωμα άνθους. Ορισμένες μέλισσες έλαβαν συγκεντρώσεις καφεΐνης αντίστοιχες με εκείνες που περιέχονται στο νέκταρ μέσα στο ζαχαρούχο ποτό τους ενώ άλλες όχι.

Μετά από 24 ώρες τα έντομα εκτέθηκαν και πάλι στο ίδιο άρωμα και οι ερευνητές έλεγξαν εάν επέκτειναν την «προβοσκίδα» τους (τη μακριά, παχιά και εύκαμπτη γλώσσα τους) αποκρινόμενες σε αυτό το άρωμα, γεγονός που μαρτυρούσε ότι ήταν έτοιμες να ρουφήξουν νέκταρ. Όπως προέκυψε, μέσα στο πρώτο 24ωρο από την έναρξη του πειράματος οι μέλισσες που είχαν αρχικώς λάβει καφεΐνη με το ζαχαρούχο ποτό τους είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να θυμούνται το άρωμα του άνθους σε σύγκριση με όσες δεν είχαν γευτεί καφεΐνη. Μετά από 72 ώρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μνήμη του αρώματος.

Οι επιστήμονες σημειώνουν βέβαια ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να γευτούν την καφεΐνη στα επίπεδα που αυτή περιέχεται στο νέκταρ – ωστόσο η ύπαρξη της ουσίας φαίνεται ότι επιδρά σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρά τους που εμπλέκονται στη μνήμη.

Η ερευνητική ομάδα αναζητεί τώρα να εντοπίσει πόσα ακριβώς φυτά χρησιμοποιούν το «τρυκ» της καφεΐνης. Η δρ. Ράιτ ανέφερε ότι μελετά με τους συναδέλφους της διαφορετικά είδη, υπογράμμισε πάντως ότι μόνο περί τα 100 διαφορετικά φυτά περιέχουν καφεΐνη στο νέκταρ τους.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.