Κυψέλη στον Ουρανό

Το Μάαστριχτ είναι γνωστό στους περισσότερους από την ομώνυμη συνθήκη, τη Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι φίλοι της μέλισσας έχουν έναν καλό λόγο να βλέπουν με συμπάθεια, τη μικρή στην πραγματικότητα, αυτή πόλη της Ολλανδίας. Ο λόγος; Μια «Κυψέλη στον Ουρανό». Όχι δεν πρόκειται για κάποια ιπτάμενη κυψέλη, αλλά για ένα απλό, αλλά πρωτοποριακό σύστημα και μια πρωτότυπη ιδέα που εφαρμόζεται στην πόλη.

Η μελισσοκομία στις πόλεις, εκτός από ένα ενδιαφέρον χόμπι και ίσως κάτι παραπάνω γι αυτούς που αγαπούν τις μέλισσες, μπορεί να γίνει από ενοχλητική έως και επικίνδυνη για τους υπόλοιπους κατοίκους. Αυτό σκέφτηκαν και οι μελισσοκόμοι που συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές Bee Collective και …ιδού η «Κυψέλη στον Ουρανό» (Hive in the Sky), μια κυψέλη όχι πάνω στο έδαφος, αλλά αρκετά πάνω από αυτό.

Ένας ρυθμιζόμενος στύλος που φτάνει γύρω τα 6 μέτρα ύψος κρατά την κυψέλη σε μια απόσταση ικανή για να μην ενοχλεί κανέναν από τους 120.000 κατοίκους του Μάαστριχτ. Και έτσι, οι μέλισσες μπορούν να δουλεύουν ανενόχλητα πάνω από το ενδεχομένως αλλεργικό ή τρομαγμένο πλήθος. Η κυψέλη τοποθετήθηκε προς το παρόν σε κεντρική περιοχή της πόλης, όπου κάποτε υπήρχαν εργοστάσια, τώρα λειτουργεί σαν πάρκο και μελλοντικά σχεδιάζεται να γίνει κατοικήσιμη περιοχή.

Η ουράνια κυψέλη δεν τοποθετείται μόνο στα αστικά περιβάλλοντα, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και σε αγροτικό περιβάλλον. Χωρίς κανένα κίνδυνο, οι κάτοικοι του Μάαστριχτ, εκτός από το μέλι, θα δουν τα φυτά τους, τα λουλούδια, τα φρούτα και τα λαχανικά τους να ευδοκιμούν στα μικρά μπαλκόνια και τις μέλισσες να κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά που ξέρουν τόσο καλά.

Σχολιάστε το άρθρο