Φαίνεται πως το πουλί κούκος δεν είναι το μόνο ζώο στον πλανήτη που έχει τη συνήθεια να αφήνει τα αυγά του στις φωλιές άλλων ζώων. Ερευνητές ανακάλυψαν ένα είδος μέλισσας που εισβάλλει στη φωλιά άλλων μελισσών όπου και εναποθέτει τα αυγά της. Εξαιτίας του ότι αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί στους κούκους, το νέο είδος ονομάστηκε «μέλισσα κούκος».
Οι ανακαλύψεις έγιναν στη Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου που περιλαμβάνει 10 κατοικημένα νησιά 570 χιλιόμετρα της ακτής της Δυτικής Αφρικής από τον Δρ. Jakub Straka του Charles University της Πράγας και τον Δρ. Michael S. Engel του Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Όπως και το πουλί κούκος, η θηλυκή «μέλισσα κούκος» εισβάλλει στην κυψέλη άλλων «οικοδεσποτών» μελισσών, όταν αυτές βρίσκονται εκτός συλλέγοντας γύρη. Η θηλυκή «μέλισσα κούκος» μπαίνει στην ξένη φωλιά, όπου αφήνει τα αυγά της ακριβώς στην πηγή τροφής.
Το αυγό της «μέλισσας κούκος» εκκολάπτεται στην ξένη φωλιά γρηγορότερα και ως νεογνό εξολοθρεύει το αυγό του «οικοδεσπότη» κρατώντας τη γύρη και το νέκταρ για τον εαυτό του.
Η μέλισσα κούκος του Πράσινου Ακρωτηρίου είναι μεγάλη (έχει παρατηρηθεί ότι οι μέλισσες στο νησιώτικο περιβάλλον γίνονται μεγαλύτερες με το χρόνο σε σχέση με τις συγγενείς τους στην ηπειρωτική χώρα), ασπρόμαυρη, με σχέδιο που μοιάζει με της ζέβρας, αλλά υπάρχουν και μικρότερα είδη της ίδιας οικογένειας.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εξετάσουν την ποικιλομορφία της «μέλισσας κούκος» και της μέλισσας «οικοδεσπότη» και να κατανοήσουν την εξελεγκτική διαφοροποίησή τους στο αρχιπέλαγος.
Σχολιάστε το άρθρο