Ο εγκέφαλος της έχει το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας, όμως με αυτό το μικρό εγκέφαλο η μέλισσα είναι ικανή να γνωρίζει γεωμετρία και να την εφαρμόζει στην πράξη. Είναι ένα από τα πιο έξυπνα έντομα στον πλανήτη και χρησιμοποιεί μαθηματικούς τύπους για να μεταδώσει πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται η κοντινότερη πηγή τροφής μέσω του χορού της. Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους συμβολικούς τρόπους επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο και γι αυτό Γερμανοί επιστήμονες βάλθηκαν να τον εξερευνήσουν περαιτέρω, δημιουργώντας ένα ρομπότ που τον μιμείται.
Ο Δρ. Raul Rojas, διευθυντής του Berlin’s Free University’s Project RoboBee, προσπαθεί να κατανοήσει και να αποκρυπτογραφήσει τις γνωστικές διεργασίες των μελισσών όταν αναζητούν τροφή, κατασκευάζοντας μια μέλισσα ρομπότ, η οποία θα οδηγεί τις αληθινές μέλισσες έξω από την κυψέλη και θα τις οδηγεί στην πηγή της τροφής.
Ο Rojas και η ομάδα του βασίστηκαν πάνω στη δουλειά του νομπελίστα Karl von Frisch, Αυστριακού εντομολόγου, ο οποίος για δεκαετίες μελέτησε την επικοινωνία των εντόμων. Τη δεκαετία του 1940, ο von Frisch έγινε το πρώτο άτομο που αποκωδικοποίησε το χορό των μελισσών.
Το πιο σημαντικό στο χορό των μελισσών είναι η γωνία από όπου κινείται η μέλισσα σε σχέση με την κυψέλη όταν ειδοποιεί, η πλευρά της κυψέλης και η διάρκεια του χορού. Η διάρκεια είναι ανάλογη με την απόσταση στην οποία βρίσκεται η τροφή από την κυψέλη, ενώ η γωνία λέει στις άλλες μέλισσες ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουν από τη στιγμή που πετούν έξω από την κυψέλη.
Αυτό που η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να κάνει με τη μέλισσα ρομπότ που κατασκεύασε, είναι η αναπαραγωγή του χορού, με τη μέλισσα ρομπότ να κάνει τις ίδιες κινήσεις, τους ίδιους ήχους με την μέλισσα, ακόμα και να μυρίζει νέκταρ προκειμένου να ξεκλειδώσει περισσότερα μυστικά της επικοινωνίας των μελισσών. Φαίνεται πως οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολύ δρόμο να κάνουν, αφού δεν έχουν τελικά κατανοήσει το πώς οι υπόλοιπες μέλισσες αποκωδικοποιούν τις πληροφορίες του χορού.
Σχολιάστε το άρθρο