Τα στομάχια των άγριων μελισσών είναι γεμάτα με καλά βακτήρια γαλακτικού οξέως, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις τόσο στις μέλισσες όσο και στους ανθρώπους, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Η συνεργασία μεταξύ ερευνητών τριών πανεπιστημίων στη Σουηδία (Lund University, the Swedish University of Agricultural Sciences και Karolinska Institutet) είχε σαν αποτελέσματα ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά τόσο στην επίλυση του συνδρόμου κατάρρευσης των μελισσών όσο και του προβλήματος της αντοχής στα αντιβιοτικά.
Σήμερα, πολλοί καταναλώνουν βακτήρια γαλακτικού οξέος, αναζητώντας τα στα λεγόμενα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο μέλι των άγριων μελισσών που συλλέγεται από κυψέλες σε γκρεμούς και δέντρα υπάρχουν εκατομμύρια καλά βακτήρια γαλακτικού οξέως 13 διαφορετικών τύπων. Στα προβιοτικά προϊόντα του εμπορίου αντίστοιχα βρίσκουμε 3 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων γαλακτικού οξέως.
Οι μέλισσες χρησιμοποιούν αυτά τα βακτήρια εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια για να παράγουν και να προστατεύσουν το μέλι και τη γύρη τους που τρέφει όλη την κυψέλη. Οι ερευνητές απέδειξαν, επίσης, ότι τα καλά βακτήρια γαλακτικού οξέως καταπολεμούν δυο από τις σημαντικότερες βακτηριακές ασθένειες που επηρεάζουν τις μέλισσες. Επίσης, παρατήρησαν ότι μεγάλες ποσότητες από επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες κτλ που βρέθηκαν στο νέκταρ και τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες από τα λουλούδια –και που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την τροφή του μελισσιού μέσα σε λίγες ώρες- εξολοθρεύονται από τα καλά βακτήρια στα στομάχια των μελισσών.
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το μέλι για τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα ή τις πληγές. «Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τα υγιή βακτήρια μπορούν επίσης να σκοτώσουν τα βακτήρια στον άνθρωπο. Αυτό θα σήμαινε ακόμα και αντικατάσταση των αντιβιοτικών», σύμφωνα με την Alejandra Vasquez μία εκ των επιστημόνων.
Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι τα καλά βακτήρια στις μέλισσες πεθαίνουν όταν οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν πολλά αντιβιοτικά. Οι μέλισσες έχουν το δικό αμυντικό σύστημα έναντι των ασθενειών. Δυστυχώς, το σύστημά τους αυτό έχει αποδυναμωθεί με τη χρήση αντιβιοτικών και επιπλέον με λανθασμένους μελισσοκομικούς χειρισμούς οι μέλισσες υποφέρουν από στρες, καταναλώνουν συνθετική τροφή αντί για το δικό τους μέλι και γύρη και είναι αναγκασμένες να πετούν σε εκτάσεις που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα. «Μήπως αυτό εξηγεί και το φαινόμενο κατάρρευσης της αποικίας CCD;» προτείνουν οι επιστήμονες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.
Σχολιάστε το άρθρο