Μέτρα και δράσεις για το μέλι του Αιγαίου από το ΥΠΑΑΤ

Σημαντική υποστήριξη στο μέλι του Αιγαίου Πελάγους παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε με μέτρα και δράσεις, όπως:

–  η προμήθεια υλικών διατροφής για την υποβοήθηση των μελισσοσμηνών κατά το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής τους

–  η βελτίωση της μηχανοργάνωσης των γραφείων των συνεταιριστικών οργανώσεων (σύνδεση με internet, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ) και η αγορά του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αγορά Η/Υ, εκτυπωτών, κλπ)

–  η πραγματοποίηση μελετών αγοράς, η εφαρμογή νέων μεθόδων συσκευασίας, η συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις και άλλες εκδηλώσεις εμπορικής φύσεως, η έκδοση ενημερωτικών ή/και διαφημιστικών φυλλαδίων, πινακίδων κλπ

–  η συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό, σχετικά με τη μελισσοκομία και τα προϊόντα της

– η χρήση κατάλληλων, εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ φαρμάκων για την καταπολέμηση  ασθενειών της μέλισσας, πλην βαρροϊκής ακαρίασης

–  η ενίσχυση των μελισσοκόμων με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών τους, με σκοπό την αντιμετώπιση  του επιπλέον  κόστους παραγωγής των προϊόντων της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται η ενίσχυση των μικρών και παραδοσιακών μελισσοκόμων στα νησιά: Κύθνος, Σίκινος, Άνδρος, Κέα, Ίος, Τήνος, Νάξος, Σέριφος, Ανάφη, Νέα Θήρα και Θηρασία, Σίφνος, Αμοργός, Σαλαμίνα, Αίγινα, Κύθηρα, Ύδρα, Ρόδος, Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Κάσος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος και Θάσος.

O Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε:

«Το μέλι αποτελεί σημαντικό κλάδο για την ελληνική γεωργία. Είναι ένα από τα ποιοτικά και αναγνωρίσιμα τοπικά μας προϊόντα, χαρακτηριστικά της μεσογειακής και της ελληνικής διατροφής, που εκτιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά. Ιδιαίτερα, για τα μικρά  νησιά του Αιγαίου, το μέλι είναι προϊόν σημαντικό για την τοπική οικονομία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που παράγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Προσφέρει εναλλακτικές παραγωγικές επιλογές και αποτελεί πολύτιμη πηγή εισοδήματος. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να ενισχύουμε τη μελισσοκομία, προστατεύοντας αποτελεσματικά τον κλάδο, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι την τυποποίηση και τη διάθεσή του».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.