Μειώθηκαν οι απώλειες μελισσών στις ΗΠΑ

Οι συνολικές απώλειες μελισσών μειώθηκαν το χειμώνα 2011/2012 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας, καθώς το ποσοστό των απωλειών έφτασε στο 21,9%. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση της θνησιμότητας, αφού οι χειμερινές απώλειες τα προηγούμενα πέντε χρόνια ξεπερνούσαν το 30%.

Ο ασυνήθιστα ζεστός, φετινός χειμώνας των ΗΠΑ, είναι ενδεχομένως η αιτία για αυτό το φαινόμενο, αν και δεν υπάρχει σαφής επιστημονική θέση επί του θέματος. Ο Ιανουάριος του 2012 θεωρείται ως ο τέταρτος πιο ζεστός μήνας στην ιστορία των ΗΠΑ. Ένας ζεστός χειμώνας σημαίνει λιγότερη πίεση στις αποικίες των μελισσών και ίσως τις βοηθάει να είναι πιο ανθεκτικές σε παθογόνους οργανισμούς, παράσιτα κ.α.

Μια πρώτη προσπάθεια για έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Από τους μελισσοκόμους που ρωτήθηκαν και ανέφεραν ότι φέτος έχασαν μελίσσια, το 37% δεν βρήκε καθόλου νεκρές μέλισσες, μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις του CCD (Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας), του συνδρόμου ξεκίνησε το 2006 και έκτοτε απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες σε όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση του CCD εξακολουθεί να είναι περίπλοκη και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν με σιγουριά την αιτία του συνδρόμου.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.