Μελισσοβελονισμός κατά της νόσου Πάρκινσον

Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Βόρειας Κορέας εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού και του μελισσοβελονισμού ως επικουρική θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον.

43 πάσχοντες από τη νόσο, οι οποίοι έπαιρναν σταθερή δόση φαρμάκων για την πάθησή τους για ένα μήνα τουλάχιστον, επιλέχθηκαν και χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: την ομάδα που έκανε βελονισμό, αυτήν που έκανε μελισσοβελονισμό και την ομάδα ελέγχου. Ο μελισσοβελονισμός είναι ο βελονισμός με κεντρί μέλισσας σε διάφορα βελονιστικά σημεία στο ανθρώπινο σώμα. Τη θεραπεία αυτή την κάνουν αποκλειστικά και μόνο εξειδικευμένοι γιατροί.

Όλοι οι συμμετέχοντες της έρευνας αξιολογήθηκαν με βάση τις κλίμακες συμπτωμάτων της νόσου (Unified Parkinson’s Disease Rating Scale, the Parkinson’s Disease Quality of Life Questionnaire, the Beck Depression Inventory, the Berg Balance Scale) και το χρόνο και τον αριθμό των βημάτων που χρειαζόντουσαν για να κάνουν 30 μέτρα. Οι ομάδες που ακολούθησαν θεραπείες δέχτηκαν βελονισμό σε 10 βελονιστικά σημεία με βελόνες ή με κεντρί μέλισσας δυο φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες. Η ομάδα ελέγχου δεν ακολούθησε κάποια θεραπεία.

Τόσο οι ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία βελονισμού όσο και αυτοί που ακολούθησαν θεραπεία μελισσοβελονισμού εμφάνισαν εντυπωσιακή πρόοδο σε όλες τις κλίμακες. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου δεν εμφάνισε ιδιαίτερες αλλαγές κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Η πιλοτική αυτή έρευνα ανοίγει έναν ελπιδοφόρο δρόμο για τη χρήση του βελονισμού και του μελισσοβελονισμού ως συμπληρωματικές θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.