Ημερίδα
«Φυτοπροστασία Μελισσοκομία»
11-02-2012
Ανακοίνωση – Πρόσκληση
Το Δ.Σ. της Εταιρείας αποφάσισε την διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Φυτοπροστασία – Μελισσοκομία, ανταγωνιστικοί ή συγκλίνοντες κλάδοι της γεωπονικής επιστήμης;», ανταποκρινόμενο στην απαίτηση όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο, για πιο συχνές και ουσιαστικές συναντήσεις ενημέρωσης και προβληματισμού.
Η Ημερίδα προγραμματίζεται να γίνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 11 Φεβρουαρίου του 2012 και σ’ αυτήν προβλέπεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι ερευνητικών, κρατικών και μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Φυτοπροστασίας – Μελισσοκομίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Προβλεπόμενο Πρόγραμμα:
1η Συνεδρία:
Αλληλεπίδραση των κλάδων Φυτοπροστασίας και Μελισσοκομίας.
– Η Φυτοπροστασία στην Ελλάδα
– Η προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο και το περιβάλλον
– Επίδραση των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών στη φυσιολογική ανάπτυξη και παραγωγικότητα των μελισσών
– Επίδραση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες (έντομα μη στόχοι, νερό, χώμα)
2η Συνεδρία:
Νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία έγκρισης των φυτοπροστατευτικών ουσιών, Ελληνική – Κοινοτική.
– Υφιστάμενη νομοθεσία ελληνική και ευρωπαϊκή – σχέδια νόμων
– Προτάσεις και παρεμβάσεις για τη βελτίωσή της διαδικασίας έγκρισης
– Η εμπειρία άλλων κρατών
Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής σας, η/και ομιλίας, όπως και πιθανές προτάσεις – ιδέες για την κατά το δυνατό καλύτερη διοργάνωση της Ημερίδας.
Η επαφή μπορεί να γίνει μέσα από τον δικτυακό τόπο της εταιρείας στη διεύθυνση:
www.hssas.gr ή τηλεφωνικά στα 210 6399366,
Σοφία Γούναρη και 2310 472983, Χρύσα Τανανάκη.
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται
για τις μέλισσες
Για να μην πάθουμε ότι οι ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο της εξαφάνισης των μελισσών είναι εξαιρετικά έντονο, το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε Ψήφισμα με 534 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 92 αποχές από την Ολομέλεια για τη σωτηρία των μελισσών. Με το Ψήφισμα απευθύνεται έκκληση για τη λήψη μέτρων προστασίας των μελισσών σ’ όλη την Ευρώπη δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζεται, οι μέλισσες κινδυνεύουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση.
Το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη, εξαρτάται από τις μέλισσες ενώ ο μελισσοκομικός τομέας παρέχει εισόδημα, άμεσα ή έμμεσα, σε παραπάνω από 600.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Η αύξηση της θνησιμότητας των μελισσών, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και στη σταθερότητα του περιβάλλοντος, καθώς τα περισσότερα φυτά εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Ψήφισμα του.
Έτσι, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να προωθήσει τη σύσταση κατάλληλων εθνικών συστημάτων παρακολούθησης, σε στενή συνεργασία με τις μελισσοκομικές ενώσεις και να αναπτύξει εναρμονισμένα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ που θα επιτρέπουν τη σύγκριση. Παράλληλα, τονίζεται στο Ψήφισμα, οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να συντονίσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες και να μοιραστούν τα ευρήματα μεταξύ εργαστηρίων, μελισσοκόμων, αγροτών και βιομηχανίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της έρευνας, καθώς και η παροχή στήριξης στα διαγνωστικά εργαστήρια και στη διενέργεια δοκιμών σε εθνικό επίπεδο.
Προτάσεις ανάγνωσης
για το χειμώνα του 2011-2012
Όπως γράφουμε και στους μελισσοκομικούς χειρισμούς, ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για διάβασμα και ξεκούραση. Αρχής γενομένης από αυτό το τεύχος θα κάνουμε μια πρόταση διαβάσματος-μελέτης για κάθε εποχή.
Βιβλία όχι μόνο μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, αλλά βιβλία που μας βάζουν σε σκέψεις ή καλύτερα μας βάζουν τις σκέψεις για να συνεχίσουμε.
Για τον τρέχοντα χειμώνα προτείνουμε τέσσερα βιβλία:
– «Η Σύγχρονη Μελισσοκομία ως επιστήμη και Πράξη»
του Μιχαήλ Δ. Υφαντίδη, 2005. Εκδόσεις: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ν. Παππάς
– «Μάννα δεν είναι μόνο μία»
του Θανάση Α. Μπίκου, 1999. Εκδόσεις: του συγγραφέα
– «Όταν έκλαψε ο Νίτσε»
του Irvin D. Yalom, 1992. Εκδόσεις: ΑΓΡΑ
– «Ο αγράμματος συγγραφέας»
του Γιώργου Σωτηρέλλου, 2006. Εκδόσεις: ΜΕΛΑΝΙ
Σχολιάστε το άρθρο