Το παρόν άρθρο έχει στόχο να ενημερώσει ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία και ιδιότητες στα προϊόντα των μελισσών που συσχετίζονται με την ελάττωση της μυϊκής κόπωσης του αθλητή.
Η κόπωση του ατόμου με έντονη φυσική δραστηριότητα (δηλαδή κυρίως των ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό) έχει να κάνει:
Α. Ορμονικές μεταλλαγές
Β. Συνεχή μυϊκό τραυματισμό
Α. ΟΡΜΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ:
• Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ βελτιώνει την ποιότητα του κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Επίσης έχει ενδοκρινή δράση: μειώνει το επίπεδο Τρι-ιώδιο- θυροξίνη, γονοδοτροπική επίδραση, αυξάνει τα επίπεδα της θυροξίνης και της κορτιζόλης στο αίμα ,αυξάνει το επίπεδο της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης στο αίμα, δραστηριοποιεί τους επινεφρίδιους αδένες. Παράλληλα μειώνει τη δραστηριότητα της τριφωσφορικής αδενοσίνης και αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου.
• Το ΜΕΛΙ ωθεί ένα ευνοϊκότερο ορμονικό προφίλ από τους χαρακτηριστικούς υδατάνθρακες με συνέπεια τη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από άσκηση
Β. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ «ΦΘΟΡΩΝ» ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΣΚΗΣΗ
• Η ΓΥΡΗ των μελισσών
1. Παρέχει ΌΛΑ τα απαραίτητα αμινοξέα στο νευρικό σύστημα και σε κάθε ένα από τα ζωντανά κύτταρα του οργανισμού μας. Έτσι οι μύες τροφοδοτούνται για την αποκατάσταση των φθορών.
2. Βελτιώνει την παραγωγή στοιχείων της ερυθράς σειράς και αιμογλουβίνης
3. Τέλος, περιέχει όλα τα γνωστά ένζυμα & συνένζυμα που λειτουργούν ως καταλύτες στις βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την άσκηση
• Το ΜΕΛΙ
1. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα,
2. Θεραπεύει το δέρμα και το συνδετικό ιστό, βοηθά στην επούλωση πληγών και
3. Χαλαρώνει τους σπασμούς των μυών
Μετά την ενασχόληση μας στους ολυμπιακούς αγώνες με κορυφαίους έλληνες αθλητές της Ελληνορωμαϊκής Πάλης που κατέλαβαν θέσης στην εξάδα μπορούμε να καταθέσουμε μια πιο κατανοητή προσέγγιση στο θέμα των μελισσοκομικών προϊόντων και της αθλητικής απόδοσης, βασισμένη στην εμπειρία μας.
Γενικά για τη βέλτιστη αθλητική απόδοση χρειαζόμαστε: Υψηλής ποιότητας θρεπτικές ουσίες (αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπίδια, ένζυμα, μέταλλα, βιταμίνες). Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται σε άριστες αναλογίες ποσότητας/ ποιότητα στα φυσικά, καθαρά προϊόντα μελισσών, θυμίζοντάς μας ότι η φύση είναι η καλύτερη πηγή.
Στόχος του προγράμματος ήταν:
• Το βάρος πριν τους αγώνες να είναι αυτό της κατηγορίας που αγωνίζονται, αφού η πάλη είναι ένα από τα κατεξοχήν αγωνίσματα βάρους. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολύ ακραίες περιπτώσεις αθλητών που έχαναν βάρος τελευταία στιγμή με απαράδεκτους για την υγεία τρόπους.
• Φορτισμένες αποθήκες γλυκογόνου. Το γλυκογόνο είναι το κύριο καύσιμο κατά την άσκηση μεγάλης έντασης.
• Βέλτιστη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και γενικά σύνθεσης του σώματος
• Καλή ενυδάτωση
• Να υπάρχει επάρκεια βιταμινών και μετάλλων καθώς και αντιοξειδωτικών
Στους αθλητές χορηγούσαμε καθημερινά γύρη, βασιλικό πολτό, μέλι και πρόπολη. Τα προϊόντα των μελισσών πλην το γεγονός ότι είναι άριστες φυσικές πηγές βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών έχουν και εργογόνο δράση όπως αποδείχτηκε.
Προ-αγωνιστικά δεν παρατηρήθηκε κανένας τραυματισμός σε αθλητή παρόλη την ένταση της προπόνησης. Τα επίπεδα αεροβίωσης ανέβηκαν και βελτιώθηκε η αντοχή. Επίσης είχαμε μείωση του περιττού λίπους και σημαντική αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι μετρήσεις γινόντουσαν με βιοηλεκτρική αγωγιμότητα.
Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε και τις εντυπώσεις των αθλητών γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Ένιωθαν πρωτόγνωρη ευεξία σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις λόγω της ισορροπημένης διατροφής και της φόρτισης με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Υπήρχε πλήρης αποκατάσταση της δύναμης μέχρι τον επόμενο αγώνα, λόγω της ιδιότητας του μελιού για την γρήγορη αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου. Παρατήρησαν επίσης διάρκεια της αντοχής κατά τη διάρκεια του αγώνα λόγω της βελτιωμένης αεροβίωσης.
Αυτά είναι μόνο η αρχή για το τι μπορούν να κάνουν τα μελισσοκομικά προϊόντα στο χώρο του αθλητισμού. Ας μη ξεχνάμε ότι η φύση είναι η καλύτερη πηγή και τα φυσικά προϊόντα ότι καλύτερο μπορούμε να παρέχουμε σε έναν οργανισμό που ήδη λόγω της άσκησης έχει φοβερά καταπονηθεί.
Ευάγγελος Ζουμπανέας
Μυλωνά Μυρτώ – Μαρία
Μέλη της επιστημονικής Ομάδας Διατροφή
Μέλη του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας
Μέλη του Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Διατροφής Αθλητών
Σχολιάστε το άρθρο