Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πιέζουν την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ΕPA να αναστείλει τη χρήση φυτοφάρμακου που βλάπτει τις μέλισσες και να διορθώσει το ανεπαρκές σύστημα ελέγχου
Ουάσιγκτον D.C. Επαγγελματίες μελισσοκόμοι μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν το Μάρτιο του 2012 μια επείγουσα νομική αναφορά στον Αμερικάνικο Οργανισμό για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) με σκοπό να ανασταλεί η χρήση των επικίνδυνων για τις μέλισσες φυτοφαρμάκων και να εξασφαλιστεί ότι παρόμοια φυτοφάρμακα δεν θα εγκριθούν από τον Οργανισμό στο μέλλον. Η συγκεκριμένη νομική αναφορά υποστηρίζεται από περισσότερο του ενός εκατομμυρίου αναφορών πολιτών σε όλη την Αμερική, οι οποίοι απαιτούν την κατάργηση της χρήσης του φυτοφαρμάκου clothianidin, λόγω των επιβλαβών επιπτώσεων για τις μέλισσες.
«Το EPA είναι αναγκασμένο να προστατεύει τους επικονιαστές από την απειλή των φυτοφαρμάκων», λέει ο κ. Jeff Anderson των Αγροκτημάτων Μελιού της Καλιφόρνια και της Μινεσότα. «Το EPA έχει αποτύχει στον έλεγχο των επικίνδυνων για τους επικονιαστές φυτοφαρμάκων παρά τις επιστημονικές και πρακτικές αποδείξεις των επιστημόνων και μελισσοκόμων».
Περισσότεροι από 25 μελισσοκόμοι και μελισσοκομικοί οργανισμοί σε όλη τη χώρα – από την Καλιφόρνια, τη Μινεσότα, το Κάνσας και τη Νέα Υόρκη έστειλαν σχετικές νομικές αναφορές στον EPA. Πολλοί από αυτούς είναι επικεφαλείς οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν πολύ στη διάρκεια του χρόνου για να προσφέρουν τις μέλισσές τους για την επικονίαση καλλιεργειών και για την συγκομιδή μελιού και κεριού. Οι μελισσοκόμοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις μέλισσες και τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ήδη υποφέρουν.
«Το μέλλον της μελισσοκομίας αντιμετωπίζει διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένου του clothianidin, και πρέπει να πάρουμε μέτρα για την προστασία των επικονιαστών και των μελισσοκόμων», τονίζει ο Steve Ellis από τη μελισσοκομική επιχείρηση «Old Mill Honey Co».
Πριν εννέα χρόνια, επιστήμονες του EPA απαίτησαν τη διεξαγωγή μελέτης για να εξεταστεί o πιθανός κίνδυνος του clothianidin σε μη στοχευμένα έντομα – και ειδικά στις μέλισσες – επειδή πίστευαν ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο μπορούσε να κάνει κακό στους επικονιαστές. Από τότε, αρκετές επιστημονικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η χρήση του clothianidin, είναι επικίνδυνη για τις μέλισσες, καθώς επίσης και σε άλλα έντομα κοντά σε φρεσκοσπαρμένα χωράφια.
«Το EPA αγνόησε τα συμπεράσματα και δεν μελέτησε τις επιδράσεις του clothianidin σε μέλισσες», λέει ο Peter Jenkins, συνήγορος του Κέντρου για την Ασφάλεια Τροφών. «Η ποσότητα των αποδείξεων εναντίον της χημικής ουσίας όλο και αυξάνεται, και όμως το EPA αρνείται να δράσει».
Η νομική αναφορά τονίζει πως το EPA δεν παρακολούθησε τις δικές του οδηγίες. Το 2003, εκδόθηκε από το EPA μια προσωρινή άδεια για το clothianidin, λέγοντας ότι το φυτοφάρμακο δεν θα είχε «καμιά αρνητική επίδραση» σε επικονιαστές. Η προσωρινή άδεια απαιτούσε την κατάλληλη σχετική μεταγενέστερη μελέτη, όμως μέχρι τώρα δεν ικανοποιήθηκε η απαίτηση αυτή. Το EPA συνεχίζει να επιτρέπει τη χρήση του clothianidin, εννέα χρόνια μετά από την αναγνώριση του ότι δεν υπήρχε αρχικά αρκετή νομική και ερευνητική υποστήριξη για τη χρήση του. Επιπλέον, οι ετικέτες στις συσκευασίες φυτοφαρμάκων που περιέχουν το clothianidin δεν αρκούν στο να αποτρέψουν την υπερβολική βλάβη σε μη στοχευμένους οργανισμούς – μια δεύτερη παράβαση των οδηγιών για τη χρήση φυτοφαρμάκων η οποία δικαιολογεί την απαγόρευση της χρήσης των κακό-σημασμένων φυτοφαρμάκων.
Περισσότεροι από 1,25 εκατομμύριο άνθρωποι, και μαζί τους πολλοί μελισσοκόμοι, καταθέσαν σχόλια μαζί με τις οργανώσεις Avaaz, Change.org, Credo, Pesticide Action Network, Beyond Pesticides και Neals Yard Remedies/Care2.com, ζητώντας από το EPA να πάρει θέσει στο θέμα clothianidin.
«Το EPA θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα να λύσει το πρόβλημα και να ανακαλέσει την προσωρινή άδεια του clothianidin», λέει η Heather Pilatic, συνδιευθύντρια του Δικτύου Δράσης των Φυτοφαρμάκων (Pesticide Action Network) και συν-αιτούσα. «Οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να περιμένουν ακόμη εννέα άκαρπα χρόνια».
Οι συντάκτες της αναφοράς δείχνουν τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία το EPA ανέλυσε τα πιθανά επικίνδυνα προϊόντα ώστε να τα αφαιρέσει από την αγορά. Ταυτόχρονα, το EPA επανεξετάζει την άδεια του clothianidin και το αποτέλεσμα αναμένεται για το 2018.
Μελισσοκόμοι υπολογίζουν την πραγματική αξία των επιχειρήσεών τους στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, βασισμένοι στην αξία αγοράς των τροφών και καλλιεργειών των οποίων προέρχονται από σπόρους που απαιτούν την επικονίαση από μέλισσες. Οι μέλισσες συγκεκριμένα επικονιάζουν πολλές πολύτιμες καλλιέργειες και μας «δίνουν» τις κολοκύθες, τα κεράσια, τα αμύγδαλα, τα μήλα, το κράνμπερυ, τα καρπούζια, τα μύρτιλα και πολλά άλλα. Επομένως, η εξασθένηση του πληθυσμού, της υγείας ή της παραγωγικότητας των μελισσών μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην γεωργία, στο διατροφικό σύστημα και σε γεωργικές οικονομίες. Η μέλισσα είναι ο πιο οικονομικά σημαντικός επικονιαστής στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε μια πρόσφατη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια εξασθένηση πληθυσμών των επικονιαστών.
Οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να επιβιώσουν από την τωρινή οικονομική κρίση και οι επιχειρήσεις τους απειλούνται από επιπλέον παράγοντες, όχι οικονομικούς. Οι καταστροφικές απώλειες λόγω του CCD έχουν συνδεθεί με διαφορετικές αιτίες, όπως τα παράσιτα, η απώλεια των ενδιαιτημάτων και τα φυτοφάρμακα.
«Ανεξάρτητη έρευνα συνδέει την εξασθένηση επικονιαστών, και συγκεκριμένα των μελισσών, με μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων από την βιομηχανική γεωργία και ειδικά τα φυτοφάρμακα», λέει σχετικά ο John Kepner, διευθυντής προγραμμάτων στο Beyond Pesticides και συν-αιτών.
Τα νεονικοτινοειδή, μια οικογένεια συστημικών φυτοφαρμάκων, απορροφούνται από τα φυτά και μολύνουν όλα τα τμήματα τους, με τα οποία η μέλισσα έρχεται σε επαφή στη διάρκεια αναζήτησης τροφής και επικονίασης. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, τονίζει την απειλή ενός τέτοιου φυτοφαρμάκου μέσω μιας καινούργιας διαδικασίας – την εξάτμιση των αυτόματων σπαρτικών μηχανών (πνευματικές) που πετάνε ένα μείγμα αέρα και ταλκ στο περιβάλλον, καθώς την άνοιξη φυτεύουν τα σπόρια που έχουν ραντιστεί με νεονικοτινοειδή.
Ως αποτέλεσμα της νομικής αναφοράς, το EPA μπορεί να αποφασίσει την αναστολή της χρήσης του clothianidin ή να ανοίξει μια δημόσια διαδικασία για την αξιολόγηση των ανησυχιών των μελισσοκόμων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σχόλιο από εμάς:
Το συγκεκριμένο θέμα της έγκρισης φυτοφαρμάκων έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό από την επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα γύρω από τον έλεγχο των δευτερογενών επιπτώσεων στις μέλισσες ή στα έντομα μη στόχους. Η αθροιστική συσσώρευση τέτοιων ουσιών, κυρίως στις καλλιεργημένες εκτάσεις, αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο σημείο που αφορά, όχι μόνο τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους, αλλά μακροπρόθεσμα όλο τον πλανήτη. Είναι πολύ ενδιαφέρον, πάντως, ότι τέτοιες φωνές στις ΗΠΑ ακούγονται όλο και περισσότερο. Στις ΗΠΑ που είναι η «πηγή του Κακού» όσον αφορά την υπερεκμετάλλευση της γης με οποιοδήποτε τρόπο, βλέπε νεονικοτινοειδή, μεταλλαγμένα κ.λπ. Διαβάστε την πρότασή μας προς την Διεπαγγελματική να αναλάβει μια παρόμοια πρωτοβουλία.
Σχολιάστε το άρθρο