Μικρά & Μελισσοκομικά

Νέος Σύλλογος Μελισσοκόμων στο Νομό Καβάλας
Με την απόφαση 198/2010 του Μονομερούς Πρωτοδικείου Καβάλας εγκρίθηκε το καταστατικό του Συλλόγου που ιδρύθηκε και λειτουργεί με έδρα την Καβάλα με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.
Μετά από ψηφοφορία των μελών του Συλλόγου, εκλέχθηκε 5μελής Διοικούσα Επιτροπή και δύο αναπληρωματικά μέλη αποτελούμενη από: Συμεών Μπέλλο ως Πρόεδρο, Γιαγκουδάκη Χαρίλαο ως Αντιπρόεδρο, Μάσαλα Αντώνιο ως Γεν. Γραμματέα, Δρακόντη Άγγελο ως Ταμία, Πεπόνη Σοφοκλή-Σωκράτη ως Μέλος και ως αναπληρωματικά μέλη οι Ράλλης Σπυρίδων και Σεφερίδης Σάββας.
Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Πρόεδρο κ. Συμεών Μπέλλο στα τηλέφωνα 2510220454 & 6944865866

======================================================

Η μέλισσα ως Θεά
Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς αποκάλυψε διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη, που έφεραν αρχαιολόγοι στο φως.
Το πιο σημαντικό εύρημα δεν ήταν τα 3.000 φύλλα χρυσού, οι 386 χάντρες από φαγεντιανή, χρυσό και ορεία κρύσταλλο που βρέθηκαν στον τάφο, ούτε οι χρυσοί ρόδακες, αλλά ένα χρυσό λίλιουμ που κρύβει ένα μυστικό. Αν αντιστρέψει κάποιος το κόσμημα των 3 εκατ. θα διαπιστώσει πως απεικονίζει μια μέλισσα. Η μέλισσα έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόμμωση της εποχής που μοιάζει με περούκα (δαιδαλική οροφωτή φενάκη). Πρόκειται για μοναδική απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς, η οποία γονιμοποιεί τους ρόδακες που βρίσκονται στο πλάι.

======================================================

Δεύτερη η Ελλάδα σε αριθμό κυψελών
Με πρώτη την Ισπανία, δεύτερη έρχεται η χώρα μας σε αριθμό μελισσοκομικού κεφαλαίου (κυψέλες) ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 1.502.239 κυψέλες (ποσοστό 10,7% του συνόλου) σε σύνολο 13.985.091 κυψελών που διαθέτουν και τα 27 κράτη μέλη με βάση τον κοινοτικό κατάλογο με τον υφιστάμενο αριθμό μελισσοσμηνών – κυψελών, που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη χρηματοδότηση των διαφόρων προγραμμάτων για την ενίσχυση της μελισσοκομίας. Η Ισπανία κατέχει την πρωτιά με 2.459.373 κυψέλες και μετά την Ελλάδα έπονται στην τρίτη θέση η Γαλλία με 1.338.650 κυψέλες, στην τέταρτη η Ρουμανία με 1.280.000 κυψέλες και στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 1.127.836 κυψέλες, ενώ ακολουθεί η Πολωνία με 1.123.356 κυψέλες.

======================================================

Κούνια από κερήθρα
Τον μακρύ κατάλογο προσφοράς υπηρεσιών της μέλισσας στον άνθρωπο έρχεται να συμπληρώσει μια πρωτότυπη χρήση των κερηθρών που έγινε από την λονδρέζικη ομάδα Built By. Ο Μπεν Φέιγκα και η Βανέσα Χάρντεν παρουσίασαν πρόγραμμα κατασκευής μιας κούνιας από επιμεταλλωμένη κερήθρα, προερχόμενη από τις κυψέλες που έχουν στην ταράτσα του σπιτιού τους στο Λονδίνο. Οι κυψέλες έχουν, μάλιστα, προσαρμοστεί, ώστε οι μέλισσες να φτιάχνουν την κερήθρα κατευθείαν πάνω στο σκελετό του επίπλου.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή. Οι δύο σχεδιαστές υπολογίζουν πως θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος μέχρι οι μέλισσες να παράξουν επαρκή ποσότητα κερήθρας για την κατασκευή της βρεφικής κούνιας. Και αυτή είναι μόνο η πρώτη τους δημιουργία, καθώς ελπίζουν να κατασκευάσουν και άλλα κομμάτια χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Όπως λέει, η Χάρντεν, «τα έπιπλα θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται έτσι ώστε να συμβολίζουν τη συνεργασία των δύο ειδών, επιτρέποντας στον άνθρωπο να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τις «κοινοτοπίες» που αποτελούν την ανθρώπινη φύση». Στο μεταξύ δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά περιμένουν παρασκευάζοντας άλλα προϊόντα, όπως μέλι ή αποτριχωτικό κερί.

======================================================

Κάλυψαν τα σώματά τους με μέλισσες
Το μικρό σόου της κινέζικης μελισσοκομικής φάρμας Nanning Quanjian Bee Farm θα πρέπει να στοίχισε αρκετά τσιμπήματα στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Yang Chu-anquan, και στην συνάδελφό του. Δεκάδες χιλιάδες μέλισσες κάλυψαν τα σώματα των δύο υπαλλήλων από την κορυφή έως τα νύχια, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο πρόσωπο. Δεν γνωρίζουμε πόσα κομμάτια κερήθρας ή νέκταρ χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκύσουν τις μέλισσες, πάντως οι δυο «μελισσοφόροι» δεν φαίνονται να είναι και τόσο δυσαρεστημένοι.

======================================================

Διάρρηξη για μέλι
Το ότι το μέλι είναι πολύτιμο αγαθό το γνωρίζαμε, το ότι κάποιος θα φτάσει στο σημείο να κάνει διάρρηξη για να προμηθευτεί λίγο από αυτό, είναι μάλλον ένα φαινόμενο που θυμίζει τα χρόνια της κατοχής. Κι όμως, στο Ανήλιο Μετσόβου, άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν παράθυρο αποθήκης μπήκαν και αφαίρεσαν 12 δοχεία με μέλι. Μαζί με το μέλι πήραν κα ένα συσκευαστικό μηχάνημα συνολικής αξίας έξι χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης της αποθήκης στην αστυνομία.

======================================================

Η μνήμη των μελισσών φθίνει με την ηλικία
Είναι γνωστό ότι η μνήμη του ανθρώπου, όπως και των περισσότερων θηλαστικών, φθίνει με την ηλικία. Και ενώ οι μέλισσες φημίζονται για την ικανότητα προσανατολισμού τους, που τους επιτρέπει μετά από μεγάλες περιπλανήσεις να επιστρέφουν στις κυψέλες τους, μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και η μνήμη των μελισσών φθίνει με τα χρόνια.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Νορβηγικού Πανεπιστήμιου των Επιστημών της Ζωής διεξήγαγαν την έρευνα που απέδειξε τις αλλαγές στη μνήμη των μελισσών.

==================================================

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.