Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέλισσα -στρατιώτη
Μέλισσα – στρατιώτη που εκτελεί χρέη φύλακα της κυψέλης ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές στη Βραζιλία. Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού έντομα -στρατιώτες είχαν μέχρι τώρα εντοπιστεί σε μυρμήγκια και τερμίτες, αλλά ποτέ σε μέλισσες. Οι μέλισσες – στρατιώτες φυλάνε την είσοδο της κυψέλης, αλλά και εξασφαλίζουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεσης του εχθρού.
Η ανακάλυψη της μέλισσας – στρατιώτη έγινε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Σάο Πάολο, η έκθεση της οποίας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Το βραζιλιάνικο είδος μέλισσας, στο οποίο συναντάμε τη μέλισσα – στρατιώτη λέγεται Tetragonisca angustula ή Jatai και οι μέλισσες – στρατιώτες αποτελούν το 1% περίπου της κυψέλης. Οι μέλισσες αυτές είναι 30% βαρύτερες από τις εργάτριες, έχουν μακρύτερα πόδια και μικρότερο κεφάλι, πράγμα που τις βοηθάει να προστατεύουν αποτελεσματικότερα την κυψέλη από τους εχθρούς και κυρίως από τη μέλισσα –ληστή (το είδος Lestrimelitta limao). Οι μέλισσες – ληστές απλά μπαίνουν στις κυψέλες, κλέβουν το μέλι και πετούν μακριά. Μια οργανωμένη επίθεση τέτοιων μελισσών πολλές φορές μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την αποικία. Παρά το γεγονός ότι η μέλισσα – στρατιώτης είναι άκεντρη, δεν είναι ανυπεράσπιστη. Πολεμάει τον εχθρό της ακινητοποιώντας το κεφάλι του και εμποδίζοντάς τον να πετάξει.
Οι μέλισσες -στρατιώτες σε αντίθεση με άλλες μέλισσες που αναλαμβάνουν το ρόλο του φύλακα μόνο για μια μέρα, μένουν στο πόστο τους για περίπου μία εβδομάδα, διάστημα που εντυπωσίασε τους επιστήμονες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι μέλισσες – στρατιώτες φθάνουν σε σημείο αυτοθυσίας προκειμένου να προστατεύσουν την κοινότητα και τη βασίλισσα.
Προσευχήθηκαν για την υγεία των μελισσών
Στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τίμησαν και φέτος τον Άγιο Χαράλαμπο, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως, η λατρεία αυτή τη φορά συνδέθηκε και με τις μέλισσες και το μέλι. Την ημέρα του Αγίου Χαράλαμπου στην εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Blagoevgrad, η λατρεία περιλάμβανε εκτός από προσευχές των πιστών για την υγεία και το σπίτι τους και προσευχές για να λάβουν τέλος η κακοκαιρία, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες που απειλούσαν τις μέλισσες και την αγροτική παραγωγή στη βαλκανική χώρα. Ο Άγιος Χαράλαμπος εκτός από θεραπευτής θεωρείται και προστάτης των μελισσοκόμων στη γειτονική χώρα.
Ανάμεσα στους πιστούς ήταν και μελισσοκόμοι που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία για τον αγιασμό του μελιού. Οι πιστοί, μάλιστα, τοποθέτησαν μικρά βαζάκια με μέλι και άναψαν κεριά σχηματίζοντας σε ένα τραπέζι του ναού ένα σταυρό. Φέτος, λόγω του παρατεταμένου ψύχους στη Βουλγαρία οι μελισσοκόμοι υπολογίζουν ότι έχουν χάσει ένα μεγάλο αριθμό από τα μελίσσια τους.
Η ισχύς εν τη ενώσει για τον Μ.Σ. Ροδόπης
Χωρίς την κρατική συνδρομή και με χρήματα και πρωτοβουλία των μελών του (35.000 ευρώ) προχωράει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης την λειτουργία τυποποιητηρίου. Ο συγκεκριμένος Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις, διοργανώσεις φεστιβάλ και δεν χάνει την επαφή του με τις αγορές. Μάλιστα, τα χρήματα αναμένεται να αποσβέσει με την εξαγωγή του μελιού και με συμφωνία που έχει κάνει ο Συνεταιρισμός με αραβική χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προέκυψε εξαγωγή μελιού σε Αραβική χώρα, ενώ ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, οι οποίες εκτίμησαν την εξαιρετική ποιότητα του Ελληνικού μελιού, που είναι το καλύτερο στον κόσμο, λόγω της ποικίλης ανθοφορίας! Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Δημήτρης Ζάχος στην ΕΡΑ Κομοτηνής: «Για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε την πιστοποίηση κατά HACP και επειδή δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για να ενταχθούμε, θα βάλουμε λεφτά από την τσέπη μας! Η επένδυση είναι της τάξης των 35.000 ευρώ, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα το αποσβέσουμε και θα έχουμε κέρδη από την εξαγωγή μελιού στο εξωτερικού».
Μέλι το πρώτο διασυνοριακό ΠΟΠ προϊόν
Το πρώτο λιθουανικό προϊόν που έγινε ΠΟΠ, το μέλι με την ονομασία «Miód z Sejneńszczyny/Łoździejszczyzny» ή «Seinų/Lazdijų krašto medus» είναι και το πρώτο διασυνοριακό προϊόν ΠΟΠ, αφού την κατοχύρωσή του μοιράζονται δυο κράτη -μέλη, η Λιθουανία μαζί με την Πολωνία.
Το μέλι «Miód z Sejneńszczyny/Łoździejszczyzny» ανοίγει το δρόμο και για άλλα διασυνοριακά ΠΟΠ προϊόντα.
Σχολιάστε το άρθρο