Μικρά & Μελισσοκομικά

Προϊστορικό δόντι σφραγισμένο με μελισσοκέρι

Ένα προϊστορικό δόντι σφραγισμένο με μελισσοκέρι, ίσως είναι το αρχαιότερο δείγμα οδοντιατρικής στον κόσμο, σύμφωνα με ερευνητές. Πρόκειται για ένα δόντι 6.500 ετών που βρέθηκε από Ιταλούς επιστήμονες, τουλάχιστον 100 χρόνια πριν στη Σλοβενία. Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό PloS ONE, οι επιστήμονες Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής, αναφέρουν ότι βρήκαν το συγκεκριμένο σφράγισμα σε ανθρώπινη γνάθο μετά από ανασκαφές που είχαν γίνει σε σπήλαιο κοντά στην Τεργέστη της Ιταλίας στα σύνορα με τη Σλοβενία. Η γνάθος ανήκει σε άντρα ηλικίας 24 -30 ετών και το κερί είχε τοποθετηθεί σε κάθετη ρωγμή που είχε δημιουργηθεί στον κυνόδοντα του ατόμου.

Οι επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής πιθανολογούν ότι η ρωγμή οφείλεται σε κάποια από τις δραστηριότητες που επιτελούσε ο προϊστορικός άνθρωπος με τα δόντια του, εκτός από το μάσημα της τροφής, όπως ήταν το μαλάκωμα δερμάτων ή η κατασκευή εργαλείων για τους άντρες και η συγκράτηση των κλωστών για τις γυναίκες όταν έπλεκαν. Υπολογίζουν ότι το κερί της μέλισσας τοποθετήθηκε στο δόντι του άντρα κοντά στην ημερομηνία του θανάτου του, αλλά δεν μπορούν με ακρίβεια να καθορίσουν αν η επέμβαση έγινε πριν ή μετά από αυτόν.

Οι μέλισσες δαγκώνουν απελευθερώνοντας φυσικό αναισθητικό

Οι μέλισσες είναι γνωστές για τα επώδυνα τσιμπήματά τους, αλλά ίσως κάποια μέρα να γίνουν εξίσου γνωστές για τη διάθεση φυσικών αναισθητικών στην υπηρεσία της επιστήμης. Συγκεκριμένα, οι μέλισσες δαγκώνουν τα ζώα που είναι πάρα πολύ μικρά για να τσιμπήσουν, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι μέλισσες απελευθερώνουν την 2-επτανόνη (2-H), που όπως αποδείχθηκε έχει αναισθητικές ιδιότητες.

Έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, διδάκτορα μελισσοκομίας στο ΑΠΘ σε συνεργασία με Γάλλους επιστήμονες, έδειξε ότι όπως και το φίδι, η μέλισσα δαγκώνει τα μικρά ζώα, όπως το άκαρι της βαρρόα και τον κηρόσκορο, και κατόπιν με το φυσικό αναισθητικό 2-επτανόνη (2-H) τα παραλύει, ώστε να μπορεί ευκολότερα να το μεταφέρει έξω από την κυψέλη.

Πλήγμα στη μελισσοκομία θα προκαλέσουν τα Μεταλλεία Χαλκιδικής

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο, στην περιοχή Σκουριών και Μαντέμ Λάκκος στη Χαλκιδική, όπου θα εγκατασταθούν τα περίφημα «Μεταλλεία Κασσάνδρας» για την εξόρυξη χρυσού. Την τοπική κοινωνία στηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεμονωμένα άτομα. Τα μεταλλεία, που αποδεδειγμένα θα καταστρέψουν ένα μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, θα δημιουργήσουν και μια σειρά προβλημάτων στις μέλισσες και τους μελισσοκόμους. Σύμφωνα με το πόρισμα εννέα καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με στοιχεία που βασίστηκαν στην ίδια την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, η μελισσοκομία θα είναι μια από τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής που θα θιχτεί και θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί, συμπαρασύροντας όλο τον μελισσοκομικό κλάδο.

Συνοπτικά, η επιβαρυμένη με βαρέα μέταλλα σκόνη που θα παράγεται από την ανοιχτή εξόρυξη θα επικάθεται στα φυτά, στο έδαφος, στο νερό και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της πεύκης και της δρυός. Η σκόνη αυτή μπορεί να μεταφερθεί σε τεράστιες αποστάσεις καταστρέφοντας και άλλες περιοχές. Όση γύρη και νέκταρ παραχθούν θα είναι μολυσμένα και έτσι θα συλλέγονται από τη μέλισσα, όπου θα τα μεταφέρει στην κυψέλη σημαίνοντας και το τέλος όλου του μελισσιού και την επιβάρυνση των προϊόντων του. Στο πρόβλημα θα προστεθεί και η μόλυνση του νερού με τις ίδιες συνέπειες και φυσικά η μείωση της χλωρίδας στην περιοχή. Οι καταπονημένες μέλισσες από τη ρύπανση ή την απουσία τροφής, τη μόλυνση του αέρα και του νερού θα είναι ευάλωτες σε κάθε λογής ασθένειες. Το πευκόμελο και δασόμελο που θα παραχθούν θα υποβαθμιστούν ποιοτικά, υποβαθμίζοντας μοιραία κι άλλα μέλια που θα αναμειχθούν με αυτό. Μπορεί το μέλι να μην είναι χρυσός, αλλά σίγουρα έχει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη αξία, υποστηρίζουν μελισσοκόμοι και επιστήμονες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beegoldorbegold.wordpress.com

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.