Μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Τετάρτη 19 Μαρτίου συνέταξαν σχέδιο νόμου όπου η γύρη θα θεωρείται ως φυσικό συστατικό του μελιού, και όχι ένα τεχνητό στοιχείο. Η γενετικά τροποποιημένη γύρη θα αναγράφεται στη συσκευασία του προιόντος εάν ξεπερνά το 0,9% του μελιού.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας υπό την προεδρεύουσα Julie Girling υιοθέτησαν το σχέδιο νόμου με 28 ψήφους υπέρ και 25 κατά.
Η βρετανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσε χαρακτηριστικά, «Στο ζήτημα του γενετικώς τροποποιημένου υλικού πρέπει να κοιτάμε τις περιπτώσεις, κάθεμια ξεχωριστά. Εάν ένα προιόν περιέχει γενετικώς τροποιποιημένη γύρη στα όρια του 0,5%-0,6%, αυτό δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί στη σήμανση αντίθετα αν προσεγγίσει το 1%, τότε η αναγραφή πρέπει να γίνει υποχρεωτική».
Η απόφαση έρχεται σε αντίθετη με απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε το 2011 που υποχρέωνε σε αναγραφή ανεξάρτητα από το ποσοστό γενετικώς τροποποιημένη γύρη που περιέχει.
Καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις έχουν ήδη εκδηλώσει διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση κατηγορώντας τους ευρωβουλευτές που το ψήφισαν, «ότι ανοίγουν την πίσω πόρτα στα μεταλλαγμένα και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο χώρο του μελιού».
Το ψήφισμα θα τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στις 14-17 Απριλίου.
Πηγή: agronews.gr
Σχολιάστε το άρθρο