Για τα νεονικοτινοειδή και τη σχέση τους με την παγκόσμια μείωση του πληθυσμού των μελισσών έχει γίνει λόγος πολλές φορές. Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα με στόχο την προφύλαξη των φυτών από έντομα και μύκητες χρησιμοποιούνται με εμβαπτισμό του σπόρου του φυτού με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «δηλητηριάζεται» ολόκληρο το φυτό από τις ρίζες έως τα φύλλα. Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρείας της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς επισημάνει: τη σχέση μεταξύ των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τους μαζικούς θανάτους των μελισσών, που παρατηρούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τότε που πρωτοεισήχθησαν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα στο τέλος της δεκαετίας του 1990, οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι ανέφεραν σοβαρές απώλειες αποικιών κάθε χρόνο κατά την περίοδο της σποράς των καλαμποκιών (Άνοιξη).
Η έρευνα με τίτλο «Αξιολόγηση της Περιβαλλοντικής Έκθεσης των Μελισσών σε Σωματίδια που Περιέχουν Εντομοκτόνα Νεονικοτινοειδών Προερχόμενα από Σπόρους Καλαμποκιού» εστίασε στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη φύτευση των σπόρων και τη χρήση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων που επικαλύπτουν τους σπόρους καλαμποκιού.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μαζικοί θάνατοι των μελισσών οφείλονται στην απελευθέρωση στο περιβάλλον σωματιδίων που περιέχουν νεονικοτινοειδή σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις μέλισσες πράγμα που οδηγεί στο θάνατό τους. Και αυτό συμβαίνει κατά τη διαδικασία της σποράς, όπου οι σπόροι ψεκάζονται με εντομοκτόνα που περιέχουν νεονικοτινοειδή μέσω των σπαρτικών μηχανών που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων νεονικοτινοειδών στον αέρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους σποράς, αλλά σε όλες παρατηρήθηκε έντονη θνησιμότητα των μελισσών που διέσχιζαν την περιοχή.
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορέψει τη χρήση νεονικοτινοειδών (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία), αλλά η χρήση τους εξακολουθεί να επιτρέπεται σε άλλες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Μπορεί οι μέλισσες να φαίνονται στους μεγάλους και τρανούς της τεχνολογίας και της άπληστης κερδοσκοπίας απλά έντομα που βγάζουν λίγο μέλι, αλλά ίσως αδυνατούν ακόμα να αντιληφθούν πόσο η διαταραχή της επικονίασης μπορεί να βλάψει το οικοσύστημα με τόσο δραματικό τρόπο που κανείς δεν θα πιστεύει.
Σχολιάστε το άρθρο