Νέα μελέτη έδειξε ότι οι μέλισσες μπορούν να αυτοθεραπεύονται, όταν η αποικία τους μολύνεται από ορισμένους επιβλαβείς μύκητες, φέρνοντας μέσα στην κυψέλη τους μεγαλύτερες ποσότητες πρόπολης.
«Η αποικία είναι πρόθυμη να σπαταλήσει την ενέργεια και τον κόπο των εργατριών μελισσών για να συλλέξει τις ρητίνες της πρόπολης», ανέφερε ο δρ Michael Simone-Finstrom, του Τμήματος Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα που έκανε την έρευνα.
Γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη ως απολυμαντικό και για να κλείσουν τις ρωγμές της κυψέλης τους, να την θωρακίσουν και να την στεγανοποιήσουν.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν η κυψέλη έχει να αντιμετωπίσει κάποια απειλή επικίνδυνων μυκήτων, οι μέλισσες συλλέγουν ακόμα περισσότερη πρόπολη. Περίπου 45% περισσότερη από ότι συνήθως. Οι μέλισσες, επίσης, απομακρύνουν τις μολυσμένες προνύμφες, στις οποίες παρασιτεί ο επικίνδυνος μύκητας. Επιπλέον, μπορούν να διακρίνουν τους επιβλαβείς μύκητες από τους ακίνδυνους όπως φαίνεται, αφού δεν μπαίνουν στον κόπο να μεταφέρουν στην κυψέλη αυξημένες ποσότητες πρόπολης όταν αυτή μολύνεται με αβλαβείς μύκητες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό PlosOne.
Σχολιάστε το άρθρο