Οι μέλισσες επηρεάζονται αρνητικά από το στοιχείο σελήνιο

σελήνιο

Εντομολόγοι του Πανεπιστημίου Riverside της Καλιφόρνια, παρουσίασαν κάποιες σοβαρές ενδείξεις ότι το χημικό στοιχείο σελήνιο μπορεί να διαταράξει τη συμπεριφορά της μέλισσας, όταν αυτές αναζητούν τροφή και άρα να επηρεάσει την επιβίωσή τους. Το σελήνιο σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη των εντόμων –όπως και των ανθρώπων- αλλά γίνεται τοξικό σε ελαφρώς υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Σε πολλές χώρες που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το σελήνιο λαμβάνεται σε διαλυτή μορφή από τα φυτά, που το ενσωματώνουν ως στοιχείο στο νέκταρ και τη γύρη τους.

Αναζητώντας την επίδραση του σεληνίου των φυτών στις μέλισσες, ο εντομολόγος John T. Trumble και η Kristen R. Hladun, μεταπτυχιακή φοιτήτριά του σημείωσαν τις ποσότητες που τοποθέτησαν σε τρία είδη φυτών στο εργαστήριο

Κατόπιν άφησαν τις μέλισσες να επισκεφθούν τα φυτά. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι μέλισσες δεν απέφευγαν τα φυτά με το σελήνιο και ότι όσες είχαν έρθει σε επαφή με αυτά τα φυτά ήταν λιγότερο δεκτικές στο τάισμα με σακχαρόζη. Επιπλέον, οι μέλισσες που τράφηκαν με το σελήνιο είχαν μεγαλύτερη θνησιμότητα από τις αδελφές τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS ONE.

Photo: UCR Strategic Communications

Σχολιάστε το άρθρο