Και ενώ οι έρευνες για την ανθρώπινη άνοια έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σε θεραπείες που βασίζονται στη φαρμακευτική αγωγή, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πολιτεία της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθυστερήσουν ή να θεραπεύσουν τη γήρανση του εγκεφάλου. Παρατηρώντας τον κόσμο των μελισσών, οι επιστήμονες έβγαλαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε σχέση με τη γήρανση του εγκεφάλου της μέλισσας, τα οποία ενδεχομένως να ισχύουν και για τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι οι γηραιότερες μέλισσες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γήρανση του εγκεφάλου τους, όταν ανέλαβαν κάποιες υποχρεώσεις μέσα στην κυψέλη, υποχρεώσεις που κανονικά αναλαμβάνουν οι νεαρότερες μέλισσες.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Gro Amdam, που δημοσιεύτηκε στο Experimental Gerontology, έδειξε ότι αν ξεγελαστούν και αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι γηραιότερες μέλισσες, υπόκεινται σε αλλαγή στη μοριακή δομή των εγκεφάλων τους. Ο Gro Amdam σημειώνει σχετικά με το πείραμα: «από προηγούμενες έρευνες γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες που έμεναν στη φωλιά και φρόντιζαν τις προνύμφες ήταν διανοητικά ενεργές. Παρόλα αυτά, από μια περίοδο και μετά, όταν οι μέλισσες άφηναν τη φροντίδα των προνυμφών και έβγαιναν έξω για να συλλέξουν τροφή άρχιζαν να γερνούν πολύ γρήγορα. Δυο εβδομάδες μετά, οι μέλισσες έχαναν την άριστη λειτουργία του εγκεφάλου τους- αυτό μετρήθηκε με βάση τη μάθηση ή όχι νέων πραγμάτων. Θέλαμε να μάθουμε τί θα γινόταν αν οι γερασμένες μέλισσες άρχιζαν να φροντίζουν τις προνύμφες ξανά».
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες έβγαλαν από την κυψέλη τις νεαρότερες παραμάνες, αφήνοντας μόνο τη βασίλισσα και τις προνύμφες. Όταν οι γηραιότερες μέλισσες επέστρεψαν στη φωλιά, μείωσαν για αρκετές ημέρες τη δραστηριότητά τους. Τότε κάποιες από αυτές βγήκαν προς αναζήτηση τροφής, ενώ άλλες ανέλαβαν την κυψέλη και τις προνύμφες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μετά από 10 ημέρες ότι περίπου το 50% των γηραιότερων μελισσών που φρόντιζαν την κυψέλη είχαν βελτιώσει την ικανότητά τους να μαθαίνουν νέα πράγματα.
Η επιστημονική ομάδα, όχι μόνο παρατήρησε μια βελτίωση στην ικανότητα μάθησης των μελισσών, αλλά ανακάλυψε και μια αλλαγή στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου των μελισσών. Όταν σύγκριναν τους εγκεφάλους των μελισσών ανάμεσα στις δυο ομάδες, δυο πρωτεΐνες εμφάνιζαν αλλαγή. Βρήκαν την Prx6, πρωτεΐνη, που επίσης βρίσκεται στον άνθρωπο και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την άνοια και το Αλτσχάιμερ και ανακάλυψαν και μια δεύτερη πρωτεΐνη που προστατεύει τις άλλες πρωτεΐνες από την καταστροφή όταν ο εγκέφαλος ή άλλοι ιστοί είναι εκτεθειμένοι στο στρες.
«Ίσως οι κοινωνικές δραστηριότητες –η αλλαγή των σχέσεών μας με το ίδιο το περιβάλλον μας- είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να διατηρήσουμε το μυαλό μας νεότερο», λέει ο Gro Amdam και προτείνει περισσότερες έρευνες σε θηλαστικά, όπως σε ποντίκια προκειμένου να παρατηρηθούν ανάλογες αλλαγές όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στις μέλισσες.
Σχολιάστε το άρθρο