Ένα διαδικτυακό σύστημα για την τήρηση αρχείων ενισχύει τους μελισσοκόμους με πληροφορίες για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση των μελισσιών.
Boone, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ, 19 Ιανουαρίου 2011. Η συντήρηση των χρήσιμων αρχείων είναι μια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ για τους μελισσοκόμους, ούτε για τους ιδρυτές του συστήματος Hive Tracks. Βυθισμένοι στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας και της μελισσοκομίας, οι δυο ιδρυτές, ο Mark Henson και ο James Wilkes έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να βοηθηθεί η κοινότητα των μελισσοκόμων στο δύσκολο θέμα της τήρησης αρχείων. Το σύστημα σχεδιάστηκε πάνω στην πραγματική μελισσοκομική εμπειρία, πάνω στη χρήση της τεχνολογίας του «cloud computing» (χρήση του διαδικτύου για μεγάλους όγκους πληροφοριών) και στη χρήση των δωρεάν εργαλείων του Google. Το σύστημα, www.hivetracks.com, είναι εύκολο, προσβάσιμο, ασφαλές, χρήσιμο και δωρεάν για όλους τους μελισσοκόμους.
Η τήρηση αρχείων είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση μελισσιών, αλλά οι περισσότεροι μελισσοκόμοι συμφωνούν ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Το σύστημα Hivetracks σχεδιάστηκε να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα αποθηκεύοντάς τα σε ένα αξιόπιστο, ασφαλές σέρβερ. Τα αποθηκευμένα στοιχεία είναι προσβάσιμα είτε από υπολογιστή (σταθερό ή φορητό) είτε από κινητό τηλέφωνο με ίντερνετ. Το σύστημα οργανώνει τα στοιχεία με βάση τον τρόπο σκέψης των μελισσοκόμων και παρέχει διαισθητική οπτική διεπαφή.
Ο Mark Henson, συνιδρυτής του Hivetracks, είναι μηχανικός λογισμικών συστημάτων με 25 χρόνια εμπειρία στο χώρο, ενώ ο James Wilkes, επίσης συνιδρυτής, είναι καθηγητής πανεπιστημίου πληροφορικής. Επίσης, είναι και οι δυο ερασιτέχνες μελισσοκόμοι. Ζουν στα Βουνά Blue Ridge στη Βόρεια Καρολίνα, όπου τους ήρθε η ιδέα να βελτιώσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της μελισσοκομικής επεξεργασίας και αποθήκευσης στοιχείων, και έτσι ξεκίνησε το Hivetracks. Μετά από μερικά χρόνια έρευνας και ένα χρόνο δοκιμών και ανάπτυξης, η πρώτη εκδοχή του hivetracks.com εγκαινιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ανατολικής Αμερικανικής Μελισσοκομικής Εταιρίας τον Αύγουστο του 2010. Χάρη στη διαδικτυακή φύση του συστήματος, καινούργιες εφαρμογές προσθέτονται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Η δεύτερη εκδοχή, που περιέχει δυο μεγάλες αλλαγές, δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στο Συνέδριο Βόρειας Αμερικανικής Μελισσοκομικής Εταιρίας 2011 στο Galveston, Τέξας.
Το hivetracks.com δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μελισσοκομικής κοινότητας για ένα βελτιωμένο τρόπο τήρησης αρχείων, για ερασιτέχνες και επαγγελματίες μελισσοκόμους καθώς και για ερευνητές. Το Hivetracks είναι όχι μόνο για ένας ιστότοπος, αλλά μια ισχυρή εφαρμογή που ευνοεί τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια των μελισσοκομικών αρχείων και που έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ευκολία χρήσης και το κόστος της.
Σχόλιο από εμάς:
Περνώντας τα χρόνια είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Η/Υ) έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και δεν θα φύγουν. Είναι επίσης πολύ ξεκάθαρο ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή τη χρήση και ανάπτυξη. Ο κόσμος είναι απίστευτα διαφορετικός με αυτόν πριν 30 χρόνια στην εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών. Τώρα πια χρονοβόρες εργασίες μπορούν να τελειώσουν πιο γρήγορα και με μεγάλη ευκολία. Η ιδιαιτερότητα της μελισσοκομικής πράξης έγκειται στην πρωτογενή καταγραφή δεδομένων σε συνθήκες αγρού. Σ’ αυτό το κομμάτι το hivetracks δεν προσφέρει τίποτε. Το χαρτί και το μολύβι δεν μπορούν να ξεχαστούν. Η κατ’ ευθείαν καταγραφή σε υπολογιστή είναι πολύ δύσκολο να γίνει από τον μελισσοκόμο την ώρα της εργασίας. Ξέστρο, καπνιστήρι και υπολογιστής δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε μελισσοκομικές συνθήκες παρά μόνο αν στις μελισσοκομικές μας εργασίες ακολουθεί ένα άτομο που χειρίζεται τον Η/Υ. Πρακτικά αδύνατο. Γιατί όμως οι Αμερικάνοι θεωρούν σημαντική εφαρμογή αυτήν του hivetracks; Γιατί η επεξεργασία καταγεγραμμένων στοιχείων μεγάλου όγκου είναι πολύ εύκολη με συστήματα cloud computing ή μάλλον είναι πολύ δύσκολη σε ένα επιτραπέζιο υπολογιστή, γιατί ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και η διαχείρισή του πολύ αργή. Ένα δεύτερο σημείο που χρίζει προσοχής είναι η ερευνητική χρήση των αποθηκευμένων στοιχείων στο hivetracks σε εθελοντική βάση. Φανταστείτε πόσα στοιχεία μπορεί να αντλήσει η έρευνα και φυσικά να εξάγει αποτελέσματα από δεδομένα που προέρχονται μέσα από μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες. Πάρα πολλά δεδομένα και εντελώς συνδεδεμένα με τη μελισσοκομική πρακτική. Νομίζουμε ότι αυτό είναι και το μακροχρόνιο όφελος για όλο τον εκεί μελισσοκομικό κόσμο και πιθανά αργότερα για ολόκληρο τον μελισσοκομικό κόσμο. Δηλαδή το hivetracks είναι μια μεγάλη προσωπική βιβλιοθήκη του κάθε μελισσοκόμου και μια πραγματικά τεράστια βιβλιοθήκη όλων των μελισσοκόμων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς. Ο κίνδυνος της «διακοπής ρεύματος» ή κατ’ άλλους «της πρόσβασης και του ελέγχου» είναι ούτως ή άλλως κάτι που ισχύει για όλες τις εργασίες μέσω διαδικτύου (internet) και ο μοναδικός τρόπος προστασίας είναι η κοινωνική συνειδητοποίηση και συνοχή.
Σχολιάστε το άρθρο