Από τις 6 έως τις 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά στο χώρο του ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων), δύο παγκόσμιες συναντήσεις επιστημόνων, που άμεσα ή έμμεσα αφορούν τη μελισσοκομία. Η επίσημη γλώσσα και των δυο συναντήσεων ήταν τα αγγλικά.
Η πρώτη συνάντηση αφορούσε το «12o Διεθνές Συνέδριο της επιστήμης της μελέτης των κοκκοειδών» και πραγματοποιήθηκε από τις 6-9 Απριλίου. Συμμετείχαν με τις εργασίες τους 85 επιστήμονες από 33 χώρες και παρουσιάστηκαν 92 εργασίες ή posters (τέσσερεις από την Ελλάδα), που αφορούσαν κυρίως την έρευνα πάνω στα κοκκοειδή έντομα, η ύπαρξη και ανάπτυξη των οποίων καθορίζει την παραγωγή μελιού μελιτωμάτων.
Το συμπόσιο θεωρήθηκε επιτυχές από τους συνέδρους για έναν επιπλέον λόγο: τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε επιστήμονες που έβλεπαν τα κοκκοειδή μόνο σαν βλαβερά και σε επιστήμονες που αντιλαμβάνονται την ωφέλιμη πλευρά τους.
Υπήρξε συμφωνία του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών για περαιτέρω διερεύνηση και συνεργασία με τέσσερα εργαστήρια (Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ). Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο δάσος της Ανώπολης, το οποίο έχει μεγάλους πληθυσμούς του marchalina Hellenica, αλλά παρουσιάζει και προβλήματα ξήρανσης.
Η δεύτερη συνάντηση αφορούσε το «Διεθνές Συνέδριο για την Αυθεντικότητα και την Ποιότητα των Προϊόντων Μέλισσας» και το «2ο Διεθνές συμπόσιο για το μέλι μελιτωμάτων» και πραγματοποιήθηκε από τις 7-9 Απριλίου. Παρουσιάστηκαν 58 εργασίες και posters (9 από την Ελλάδα) από 24 χώρες.
Την πρώτη ημέρα έγινε συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για το μέλι (IHC), η οποία αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, χωρισμένους σε 18 ομάδες εργασίας. Οι επιστήμονες παρουσίασαν την δουλειά τους στα επιμέρους θέματα των ερευνών τους.
Την δεύτερη ημέρα παρουσιάστηκαν εργασίες για το μέλι μελιτωμάτων και συγκριτικές έρευνες που αφορούσαν στα χαρακτηριστικά και στην ποιότητα του μελιού δάσους (ελάτης, πεύκου, βελανιδιάς, καστανιάς κ.λπ.). Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των επιστημόνων και των δυο συνεδρίων (www.xii-issis.gr). Αποφασίστηκε να γίνει ένα κοινό review, που θα δημοσιευτεί στο APIDOLOGIE, με σκοπό τη συγκέντρωση της γνώσης γύρω από τα μελιτογόνα έντομα.
Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην αυθεντικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια που προσφέρουν τα προϊόντα της μέλισσας.
Και τα δυο συνέδρια, κατά τη γνώμη μας, ήταν επιτυχή και αυτό φάνηκε κυρίως από την πολυπληθή συμμετοχή των επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το σημαντικότερο όλων πάντως πιστεύουμε ότι είναι η κοινή συνάντηση εντομολόγων και επιστημόνων μελισσοκομίας. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα τα δούμε στο μέλλον.
Διοργανωτές του δεύτερου Συνεδρίου ήταν η Διεθνής Επιτροπή για το Μέλι (International Honey Commission Apimondia), η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ο IBRA, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου και ο Δήμος Ρεθύμνης. Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. Τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου είχαν αναλάβει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας και η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος.
Σχολιάστε το άρθρο