Ένας νέος τύπος επισκεπτών ήρθε φέτος στον κήπο του Λευκού Οίκου, ένας τύπος επισκεπτών που δεν προτίμησε τα μνημεία και τα μουσεία, αλλά τα δέντρα, τα λουλούδια και τα φυτά. Οι μέλισσες που ήρθαν όχι σαν επισκέπτες, αλλά για «να πιάσουν δουλειά» είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις 65.000 -σε μια πενταόροφη λουξ κυψέλη- και ήδη φέτος έδωσαν την πρώτη, πλούσια συγκομιδή τους. Είναι η πρώτη φορά που παράγεται μέλι στα εδάφη του Λευκού Οίκου. Η κυψέλη, βρίσκεται στα νότια του κήπου του Λευκού Οίκου και είναι βασικό τμήμα του βιολογικού κήπου της Πρώτης Κυρίας της Αμερικής, Μισέλ Ομπάμα.
Η φιλύρα και οι κερασιές βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα μέλι μοναδικής γεύσης, το μέλι του Λευκού Οίκου. Η συνολική παραγωγή ήταν περί τα 150 κιλά μέλι! Ο Charlie Brandts, ο μελισσοκόμος του Λευκού Οίκου, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευχαριστημένος. «Υπολόγιζα ότι θα τρυγούσα γύρω στα 35 κιλά μέλι», περιγράφει σε ρεπορτάζ των N.Y. Times. «Οι μέλισσες με εξέπληξαν!»
Ξυλουργός στο Λευκό Οίκο τα τελευταία 25 χρόνια, ο κος Brandts ξεκίνησε τη μελισσοκομία στην πίσω αυλή του σπιτιού του στο Maryland εδώ και τρία χρόνια ως ερασιτέχνης. Το κίνητρό του απλό: ήθελε να τρώει υγιεινά και να τρέφεται με ένα αγνό μέλι που θα παρήγαγε ο ίδιος.
Το αγνό και φυσικό μέλι που παρήγαγε τράβηξε την προσοχή των σεφ του Λευκού Οίκου, που τον σύστησαν στο Sam Kass, τον σεφ από το Σικάγο, που ακολούθησε την οικογένεια Ομπάμα από τη γενέτειρά τους στον Λευκό Οίκο. Ο Kass σκέφτηκε ότι οι μέλισσες θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό μέρος του κήπου του Λευκού Οίκου.
Ο κος Brandts το θεώρησε καλή και εφικτή ιδέα. Έτσι, μετέφερε από την πίσω αυλή του σπιτιού του τις μέλισσες στον Λευκό Οίκο, στήνοντας τη νέα κυψέλη στα τέλη Μαρτίου. Οι μέλισσες που ταξίδεψαν τρία μίλια από την κυψέλη τους- ξεκίνησαν να φέρνουν νέκταρ τον Απρίλιο. Ο ίδιος έγινε πλέον ο «Μελισσοκόμος του Λευκού Οίκου», όπως αποκαλείται. Ο κήπος είναι γεμάτος άνθη, φυτά και δέντρα γεμάτα νέκταρ για τις μέλισσες. Τα εδάφη εκεί επίσης είναι γεμάτα τριφύλλι. Είναι σαν ένας τεράστιος βοσκότοπος.
Ποια προβλήματα, όμως, μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μελισσοκόμος κατά την εργασία του στο Λευκό Οίκο; Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η έντονη εναέρια κυκλοφορία. Όταν απογειώνεται το προεδρικό ελικόπτερο ή όταν προσγειώνεται οι μέλισσες θα πρέπει να κρατιούνται μέσα στην κυψέλη. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που ο μελισσοκόμος θέλει να ανάψει το καπνιστήρι, θα πρέπει να ειδοποιεί τις Μυστικές Υπηρεσίες.
Τον Ιούνιο, κατά τον πρώτο τρύγο, ο κος Brandts συνέλεξε 50 κιλά μελιού. Αρχικά, οι μέλισσες παρήγαγαν ένα μέλι με ελαφριά, ντελικάτη γεύση και χρυσαφί χρώμα. Οι κερασιές που άνθισαν στις αρχές Απριλίου, έδωσαν το νέκταρ για την πρώτη συλλογή. Το τριφύλλι, οι χαρουπιές και η φιλύρα μπορούν επίσης να ανιχνευτούν στο μέλι. Καθώς το καλοκαίρι περνούσε, το χρώμα του μελιού σκούρυνε, με τον πέμπτο και τελευταίο τρύγο να δίνει ένα μέλι σχεδόν στο χρώμα του κάστανου.
«Από αυτό συλλέξαμε μόνο δυο λίτρα. Είναι σπάνιο» λέει ο κος Brandts θεωρώντας ότι ένα συγκεκριμένο λουλούδι του Λευκού Οίκου επηρέασε προς αυτό το αποτέλεσμα. «Το σιντριβάνι στον κήπο του Λευκού Οίκου πλαισιώνεται με κόκκινη σάλβια, την οποία οι μέλισσες προτιμούσαν ιδιαιτέρως. Υποπτεύομαι ότι το χρώμα προήλθε από αυτό».
Τώρα χειμωνιάζει, η παραγωγή έχει σταματήσει και ο μελισσοκόμος του Λευκού Οίκου περιποιείται το μελίσσι, ώστε να ξεχειμωνιάσει με τις λιγότερες απώλειες.
Όσο για την επάρκεια του μελιού, έχει κρατηθεί τόσο για τους ενοίκους όσο και για τις επίσημες εκδηλώσεις. Το μέλι πλέον δεν παραλείπεται σε καμιά εκδήλωση του Λευκού Οίκου, ενώ περιλαμβάνεται στα δώρα που συνηθίζει να κάνει η Πρώτη Κυρία. Οι ηγέτες της Ομάδας G 20 έλαβαν βαζάκια με μέλι σαν ένα από τα δώρα της Μισέλ Ομπάμα κατά τη Σύνοδο τους τον Σεπτέμβριο, στο Πίτσμπουργκ. Επίσης, η Κουζίνα της Μίριαμ, μια τοπική οργάνωση που σερβίρει γεύματα στους άστεγους έλαβε μέλι μαζί με άλλα τρόφιμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου. Μέλι δίδεται επίσης και στους μαθητές που κατά καιρούς επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο και ενώ ξεναγούνται έχουν πολλές φορές την ευκαιρία να πάρουν και λίγα μαθήματα μελισσοκομίας.
Σχολιάστε το άρθρο