Τους όρους και τους κανόνες που επιτρέπουν τη χρήση του προαιρετικού ποιοτικού σήματος «ορεινό προϊόν», για τα διατροφικά προϊόντα που προέρχονται από ορεινές περιοχές ανακοίνωσε την Πέμπτη 19 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την πρώτη προαιρετική σήμανση ποιότητας που εισάγεται στην Ένωση, σύμφωνα με τον «Κανονισμό ποιότητας» του 2012, με στόχο να αναδείξει προς τους καταναλωτές ότι προϊόντα αυτά έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία, αλλά δεν καλύπτονται από τα άλλα σήματα ποιότητας της Ε.Ε.
Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσιόλος, δήλωσε σχετικά: «Ελπίζω ότι θα είναι εύκολη η υιοθέτηση αυτού του νέου εργαλείου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η νέα σήμανση θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στους γεωργούς ορεινών περιοχών – για παράδειγμα στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο – αλλά και θα βοηθήσει, επίσης, να ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με την προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών. Με τις άλλες δύο αποφάσεις ολοκληρώθηκαν οι κανόνες για την καταχώριση και την αποτελεσματική προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα τρόφιμα».
Τα βασικά σημεία του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ, 665/2014):
Ζωοτροφές (άρθρο 2):
Προβλέπεται ότι οι ζωοτροφές και οι πρώτες ύλες για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τον όρο «προϊόν ορεινής παραγωγής» θα πρέπει να προέρχονται «κυρίως από ορεινές περιοχές» και στην περίπτωση των μεταποιημένων προϊόντων, αυτές «πρέπει να παράγονται σε ορεινές περιοχές». Συγκεκριμένα, οι ζωοτροφές, που θα πρέπει να προέρχονται από ορεινές περιοχές, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του ετήσιου σιτηρέσιου των ζώων. Το μερίδιο αυτό ορίζεται στο 60% για μηρυκαστικά και στο 25% στην περίπτωση των χοίρων.
Προϊόντα μελισσοκομίας (άρθρο 3)
Επίσης, επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής» για τα προϊόντα μελισσοκομίας εφόσον οι μέλισσες έχουν συλλέξει το νέκταρ και τη γύρη μόνο σε ορεινές περιοχές.
Προϊόντα φυτικής προέλευσης (άρθρο 4)
Όσον αφορά τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, επιτρέπεται η εφαρμογή της ένδειξης «προϊόν ορεινής παραγωγής», μόνον εφόσον τα φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε ορεινές περιοχές.
Ο νέος κανονισμός ορίζει ακόμα ότι επιτρέπεται να εκτελούνται οι ακόλουθες εργασίες μεταποίησης εκτός ορεινών περιοχών (άρθρο 6), εφόσον η απόσταση από την ορεινή περιοχή δεν υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα:
(α) εργασίες μεταποίησης για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μεταποιητικές εγκαταστάσεις οι οποίες υφίστανται στις 3 Ιανουαρίου 2013
(β) σφαγή των ζώων, τεμαχισμός των σφαγίων και αφαίρεση των οστών
(γ) έκθλιψη ελαιολάδου.
Πηγή: agronews.gr
Σχολιάστε το άρθρο