Πρόπολη: Δε θα σε προδώσει ποτέ!

Πρόπολη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Όλα τα προϊόντα της μέλισσας, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, είναι φαρμακευτικά. Πολλές φορές όμως η υπερβολή στη διαφήμισή τους, οι ελλιπείς γνώσεις μας, η διαφορετική αντίδραση του κάθε οργανισμού, οι μεγάλοι χρόνοι θεραπείας που πιθανών απαιτούνται, η έλλειψη επιχειρημάτων κι εύστοχων ανταπαντήσεων στις αμφισβητήσεις των καταναλωτών, καταλήγουν σε μπούμερανκ και οι προκατειλημμένοι πάντα με δυσπιστία καταναλωτές, μας κατατάσσουν ως αναξιόπιστα επιεικώς άτομα.

Υπάρχει όμως ένα προϊόν της κυψέλης που θα μπορούσε με μεγάλη άνεση να αντιστρέψει οποιοδήποτε αρνητικό κλίμα και να μας βγάλει ασπροπρόσωπους στις «δύσκολες». Ένα προϊόν που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του «οδοστρωτήρα». Ένα προϊόν που αν το πιστέψετε κι εσείς, θα το μεταδώσετε με ευκολία στον περίγυρό σας. Η πρόπολη!

Αυτές τις «Προ της πόλης» ρητινώδεις ουσίες που παράγουν οι μέλισσες προκειμένου ν’ απολυμάνουν και να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης, και που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) χρησιμοποιούσε την πρόπολη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, για να θεραπεύει πληγές και έλκη. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος στη «Φυσική Ιστορία» του γράφει: «οι θεραπευτές χρησιμοποιούν την πρόπολη ως φάρμακο στην αντιμετώπιση των οιδημάτων, των πόνων των ιγμορείων και στη θεραπεία των πληγών, όταν κανένας άλλος θεραπευτικός τρόπος δεν είναι αποτελεσματικός». Αναφορές υπάρχουν και στην αρχαία Αίγυπτο για τα οφέλη της πρόπολης ενώ στην Αφρική σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και ως κόλλα για τη στεγανοποίηση δοχείων νερού και μικρών σκαφών. Πρόπολη επίσης περιέχουν τα βερνίκια που συντηρούν τα διάσημα βιολιά Stradivarius.

Η πρόπολη είναι ένα μίγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, από τις οποίες όχι η μία ή οι δύο, αλλά η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών συντελεί στη δράση της.

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Η δράση της πρόπολης στον άνθρωπο έχει τέσσερις διαστάσεις:

1. Αναισθητική: Τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών – κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη.

2. Αντιφλεγμονώδης: Η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή. Επίσης θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, αλλά και τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη.

3. Αντιμικροβιακή: Από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Επίσης δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης.

4. Κυτταροευεργετική: Για όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων. Ειδικότερα θετική κατά του χρόνιου κνησμού, την θεραπεία της κοκκινίλας και των μυκητιάσεων. Επίσης κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου.

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΠΟΛΗΤο βάμμα είναι η πιο εύχρηστη μορφή της πρόπολης. Το παρασκευάζουμε εύκολα και θεωρούμε απαραίτητο να το δοκιμάσουν όλοι οι μελισσοκόμοι. Θα δώσουμε οδηγίες για μια μικρή δόση που εύκολα αναλογικά μπορεί να γίνει και μεγάλη.

ΠΡΟΠΟΛΗΣε ένα γυάλινο βάζο 720 μλ (μονόκιλο) βάζουμε 100 γραμμάρια θρυμματισμένη στο μέγεθος ρεβιθιού ακατέργαστη πρόπολη. Η πρόπολη το καλοκαίρι είναι εύκολο να θρυμματιστεί αν τη βάλλουμε σε μια σακούλα για λίγο στην κατάψυξη και μετά τη χτυπήσουμε  προσεκτικά με ένα βαρύ σφυρί (εντός της σακούλας). Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο του βάζου με καθαρό οινόπνευμα 95ο βαθμών, που έχουμε προμηθευτεί από φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ. Κλείνουμε καλά με το καπάκι του το βάζο και το αναταράσσουμε ισχυρά. Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό και ζεστό μέρος και το αναταράσσουμε καθημερινά 2-3 ή και περισσότερες φορές. Μετά από τουλάχιστον 1 μήνα έχουν διαλυθεί στο οινόπνευμα οι χρήσιμες
ΠΡΟΠΟΛΗρητίνες και αναλόγως της καθαρότητας της ακατέργαστης πρόπολης το διάλυμα περιέχει 10-20% ρητίνες ή πρόπολη όπως συνηθίζουμε να λέμε. «Αναλόγως της καθαρότητας» διότι η ακατέργαστη πρόπολη εκτός από ρητίνες περιέχει λίγο ή πολύ: κεριά, μέλι, τμήματα εντόμων, γύρη, ξυλάκια, ακαθαρσίες.

Όταν το οινόπνευμα αποκτήσει χρώμα σκούρο καφέ-μαύρο και μια κολλώδη αίσθηση αν στεγνώσει στα δάχτυλα, είμαστε έτοιμοι! Με αργές κινήσεις, για να μη σηκωθεί το κατακάθι, σουρώνουμε  το διάλυμα με ένα φίλτρο του καφέ σε ένα ΠΡΟΠΟΛΗκαθαρό δοχείο. Στους πελάτες καλό είναι να διατίθεται σε φαρμακευτικά μπουκαλάκια των 20μλ, πλαστικά ή γυάλινα, με πινελάκι ή σταγονόμετρο. Ένα βάζο των 720μλ πρέπει να δώσει 30 μπουκαλάκια των 20μλ με κόστος (εκτός της πρόπολης και των εργατικών) περίπου 9 ευρώ το οινόπνευμα + 3 ευρώ τα μπουκαλάκια = 12ευρώ (0,40 ευρώ/συσκευασία). Η τιμή της πρόπολης σήμερα στην αγορά των υγιεινών προϊόντων κυμαίνεται για αυτή τη συσκευασία από 4- 6 ευρώ.

Μην ξεχάσουμε. Τα κατακάθια κάνουν για λίπασμα σε  γλάστρες, μετά από λιάσιμο μίας ημέρας πάνω σε ανοιχτή εφημερίδα.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ο χρήστης πόσιμα μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος αραιωμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε.

Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα έχει ευχάριστη μυρωδιά σαν βανίλια. Λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Τώρα το καλοκαίρι προτείνετέ τη για να ανακουφίζει από τη φαγούρα και τις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Θα σας ευγνωμονούμε. Και σε περίπτωση πονόδοντου με 1-2 σταγόνες πάνω στο πονεμένο δόντι, έχετε υποβάλλει στις καρδιές των πονεμένων αίτημα για «άγιος» παρέα με το Βησσαρίωνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι βάφει ισχυρά.

Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, (τεραμυκίνη – πενικιλίνη – στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.

Αν και στην αρχή του άρθρου χαρακτηρίσαμε την πρόπολη «οδοστρωτήρα», σκεφτόμαστε πως επίσης σωστά θα μπορούσαμε να την πούμε και «Δούρειο Ίππο». Με ένα τέτοιο προϊόν μπορείτε να δημιουργήσετε νέους πελάτες ή να σας εμπιστευτούν περισσότερο και να σας επανεκτιμήσουν οι παλιοί. Παράγετε πρόπολη, συστήστε τη, χαρίστε τη να τη δοκιμάσει ο κόσμος. Η πρόπολη δε θα σας προδώσει ποτέ!

Σε επόμενα άρθρα μας θα δώσουμε συνταγές με μελισσοκομικά προϊόντα για φαγητά, γλυκά, ποτά, καλλυντικά, σαπούνια, ρινικά σπρέι, οδοντόπαστες κλπ.Σχολιάστε το άρθρο

3 σχόλια σχετικά με το “Πρόπολη: Δε θα σε προδώσει ποτέ!”

  1. Σχετικα με το βαμμα προπολης θελω να ρωτησω γιατι εχω διαβασει αρκετα εδω στο ιντερνετ και δεν ειμαι σιγουρος αυτο τελικα συνισταται για χρηση απο το στομα και με ποιο τροπο χορηγητε για πληγες,εγκαυματα κλπ?Παρακαλω μια υπευθυνη απαντηση απο καποιον που γνωριζει σιγουρα!

    1. Το βαμμα προπολης τογνωρισα στο Αγιον Ορος. Ναι ειναι ενα υπεροπλο για τον ανθρωπο. Σε δυο μερες
      τοσυναχι κοβεται. 12 σταγονες επι 3φορες την μερα!
      Οταν αρχιζει το φθινοπωρο και εως τελους χειμωνα παιρνω το πρωι 6 σε ελαχιστο μελι σταγονες. τελος αν κρυολογησω κανω την θεραπεια που σου εγραψα επανω.

  2. Ευχαριστω για τις πληροφοριες. Ποια προπολη να παραγγειλω για τον προστατη και ποιας εταιρειας;εχει ημερομηνια ληξης η προπολη;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.