Πρόταση για Φεστιβάλ Μελιού από το Κέντρο Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ

Tο Μελισσοκομικό Κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ διαμόρφωσε και έστειλε στο Δήμο Ηλιούπολης, κατόπιν αιτήματός του, συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο οργάνωσης ενός φεστιβάλ μελιού.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τα Φεστιβάλ ή γιορτές μελιού αποτελούν σημαντικές εκδηλώσεις του κλάδου και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατά κοινή ομολογία ανταποκρίνεται θερμά. Στην Αττική τα τελευταία 3 χρόνια πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας»  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ενδιαφέρον για διοργάνωση  γιορτών μελιού.

Για την Αττική η μελισσοκομία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής. Από αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στο χώρο της Αττικής, αλλά και από πληροφορίες που δίνουν αρχαίοι συγγραφείς διαπιστώνεται ότι η μελισσοκομία ήταν πολύ ανεπτυγμένη στην Αττική όπου παράγονταν το εκλεκτότερο μέλι της αρχαιότητας, το οποίο μόνο το μέλι της Καλύμνου μπορούσε να το συναγωνιστεί.

Σήμερα, η μελισσοκομία στην Αττική  εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δραστηριότητα  για  περίπου 800 μελισσοκόμους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Είναι όμως απαραίτητο να αναφερθεί ότι οι πυρκαγιές και  κυρίως η οικιστική  ανάπτυξη έχουν μειώσει σημαντικά τις εκτάσεις μελισσοβοσκών.

Η περιφέρεια Αττικής εξάλλου έχοντας στόχο την οργάνωση και την προώθηση της πρωτογενούς της παραγωγής έχει εντάξει το μέλι στο «καλάθι» των αγροτικών της προϊόντων με σκοπό την άσκηση αγροτικής πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο η οποία θα οδηγήσει τόσο σε αύξηση της παραγωγής όσο και σε προώθηση των πωλήσεων.

Στα πλαίσια αυτά το Μελισσοκομικό Κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ διαμόρφωσε και έστειλε στο Δήμο Ηλιούπολης, κατόπιν αιτήματός του, συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο οργάνωσης  ενός φεστιβάλ μελιού. Παράλληλα επεσήμανε τους βασικούς στόχους που πρέπει να έχει ένα φεστιβάλ μελιού, όπως είναι  η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό, η ανάδειξη της  σημασίας της μέλισσας στο περιβάλλον, η προβολή όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού και η διατροφική του αξία.

Με βάση τους στόχους αυτούς το Μελισσοκομικό Κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ πρότεινε τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων στα πλαίσια του Φεστιβάλ όπως:

– Παρουσίαση εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας που παρασκευάζονται  με μέλι.

– Γευσιγνωσία  αμιγών κατηγοριών μελιού (π.χ. μέλι θυμαριού, ελάτης, ερείκης, πεύκου, καστανιάς).

– Ενημέρωση καταναλωτών με  διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου.

– Έκθεση ζωγραφικής για παιδιά.

– Έκθεση φωτογραφικού υλικού για τη μέλισσα.

– Έκθεση μελισσοκομικών βιβλίων και περιοδικών.

– Επίδειξη τρύγου μελιού.

– Κυψέλη παρατήρησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

– Έκθεση μελισσοκομικών εργαλείων.

– Προβολές ταινιών για τη ζωή των μελισσών,  την προσφορά τους  στο οικοσύστημα και την αξία των προϊόντων τους.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η σημαντική προσφορά της μέλισσας  στο περιβάλλον θα πρέπει να αναδειχθεί κατά τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Αυτό μπορεί να γίνει με  αφίσες ή με  e-posters (ηλεκτρονική εκδοχή των παραδοσιακών, τυπωμένων posters τα οποία παρουσιάζονται σε οθόνες)  μέσω των οποίων, με απλό και κατανοητό τρόπο και με λεπτομερείς εικόνες θα διαχέεται το μήνυμα στους επισκέπτες.

Το Μελισσοκομικό Κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ ευελπιστεί να αποτελέσουν τα φεστιβάλ μελιού  μια ευχάριστη εκδήλωση όπου οι επισκέπτες γεύονται, διασκεδάζουν, αγοράζουν, σε ένα γλέντι που υμνεί ένα από τα βασικότερα προϊόντα της  Αττικής  το μέλι.

Πηγή: paseges.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.