Ούτε το 5% της παραγωγής μελιού άλλων χρόνων δεν παρήχθη φέτος στην Αιτωλοακαρνανία!
Οι παραγωγοί μελιού της Αιτωλοακαρνανίας – όπως και όλης της χώρας – βιώνουν μία από τις πιο άσχημες περιόδους.
Το γεγονός ότι η καρποφορία του χειμώνα και της άνοιξης, δεν απέδωσε λόγω του κακού καιρού τον Απρίλιο και τον Μάιο, συνετέλεσε στο δραματικό αποτέλεσμα.
Έναν επίσης σημαντικό παράγοντα αποτελεί η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, καθώς «χάνονται» αναρίθμητα μελίσσια, χωρίς να υπάρχει εξήγηση ούτε εμπειρική, αλλά κυρίως ούτε επιστημονική.
Πάντως, ένας παράγοντας, που ενδεχομένως αποτελεί αιτία του κακού, είναι η καλλιέργεια σπόρων εμποτισμένων σε ζιζανιοκτόνα, με αποτέλεσμα όταν οι μέλισσες παίρνουν τη γύρη να πεθαίνουν ή να χάνουν τον προσανατολισμό τους ή να προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες.
Ο γραμματέας του μελισσοκομικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Θεόδωρος Λιαροκάπης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φέτος, ούτε το 5% σε κιλά απ’ ότι παίρναμε άλλες χρονιές δεν πήραμε, ενώ η πτώση σε ποσοστό είναι τεράστια και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί ασχολούνται πολύ με το ανθόμελο, το μέλι από τον έλατο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, με το μέλι πεύκου.
Στον νομό υπάρχουν 1.000 μελισσοκόμοι, ενώ στον σύλλογο ενεργά μέλη είναι περίπου 250.
Η ζημιά που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί μελιού είναι μεγάλη. Η κυψέλη, σύμφωνα με το υπουργείο περιέχει 20 έως 30 κιλά μέλι και οι παραγωγοί το διαθέτουν στη λιανική περίπου 8 ευρώ, άρα η ζημιά ανά κυψέλη υπολογίζεται περίπου στα 250 ευρώ.
Επίσης, σοβαρή είναι και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου.
«Πολεμάμε για την επιβίωση των μελισσών και για την επιβίωση των οικογενειών μας», ανέφερε ο Θ. Λιαροκάπης.
Πηγή: εφημερίδα «Συνείδηση»
Σχολιάστε το άρθρο