Στο “Μέλι” η χρυσή αρκούδα

Η Χρυσή Άρκτος, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, απονεμήθηκε στον Τούρκο κινηματογραφιστή Σεμίχ Καπλάνογλου για την ταινία «Μέλι» («Βal»). Η ταινία διηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός αγοριού που ψάχνει στο δάσος για να βρει τον πατέρα του, ο οποίος ζει από τη μελισσοκομία. Η ταινία είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας και είναι ημι-αυτοβιογραφική. Με λυρισμό και ποίηση πραγματεύεται τα δύσκολα χρόνια της παιδικής ηλικίας και τη σχέση του παιδιού με τη φύση. Οι προηγούμενες ταινίες ήταν «Το Αυγό» και «Το Γάλα» που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι ήθελε να δείξει αυτή τη σχέση του ανθρώπου με το δάσος, κάτι που στην εποχή μας έχει αρχίσει να εξαφανίζεται μια και ο άνθρωπος την καταστρέφει ολοένα και με μεγαλύτερη μανία.

«Το δάσος σου δημιουργεί μια αίσθηση καθαρότητας, αγνότητας, έχει κάτι το άθικτο, το αναλλοίωτο. Εκεί, ο πατέρας του Γιουσούφ μαζεύει το μαύρο μέλι, που θεωρείται το καλύτερο του κόσμου. Δυστυχώς, μελισσοκόμοι σαν κι αυτόν σταδιακά εξαφανίζονται. Το να τοποθετείς τις κυψέλες ψηλά στα δέντρα είναι πολύ επικίνδυνο. Η δουλειά τους είναι δύσκολη και άχαρη. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ταινία γυρίστηκε στη σύγχρονη Τουρκία, σε συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες», λέει ο σκηνοθέτης που πέρασε ένα διάστημα με μελισσοκόμους παρατηρώντας τις συνήθειες και τον τρόπο λειτουργίας των μελισσών.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.