Το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να σώσει τις μέλισσες;

δηλητήριο αράχνης

Το δηλητήριο της αράχνης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διάσωση των μελισσών από τις τοξίνες των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Στο συμπέρισμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές που κατάφεραν να αναπτύξουν ένα βιο-φυτοφάρμακο χρησιμοποιώντας το δηλητήριο της αράχνης και μια φυτική πρωτεΐνη, το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό για έναν αριθμό επιβλαβών εντόμων, αλλά ασφαλές για τις μέλισσες.

Όπως είναι γνωστό, τα κοινά νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα θεωρούνται ότι βρίσκονται πίσω από την καταστροφική εξαφάνιση των μελισσών παγκοσμίως.

Η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Newcastle παρασκεύασε συγκεκριμένα ένα φυτοφάρμακο χρησιμοποιώντας φυσική τοξίνη από το δηλητήριο αράχνης της Αυστραλίας και λεκτίνη γάλανθου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το νέο αυτό φυτοφάρμακο επιτρέπει στις μέλισσες να τραφούν ακίνδυνα ακόμα κι όταν έλαβαν ασυνήθιστα υψηλές δόσεις από αυτό. Ταυτόχρονα, οι δοκιμές που έγιναν σε σχέση με τη μνήμη και τη συμπεριφορά των μελισσών δεν έδειξαν επιρροές. Οι προνύμφες επίσης δεν επηρεάστηκαν, καθώς ήταν σε θέση να διασπάσουν το φυτοφάρμακο στο έντερό τους.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι είναι επίσης ασφαλές για άλλα ζώα. Ο καθηγητής Angharad Gatehouse επιβλέπων της μελέτης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα φυτοφάρμακο με σημαντικές δυνατότητες, το οποίο αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική λύση στα φυτοφαρμάκα της αγοράς που είναι μελισσοτοξικά.

Η Δρ. Geraldine Wright επικεφαλής του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου δήλωσε ότι εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση να υποστηρίξει εναλλακτικές λύσεις ασφαλείς για την υγεία των μελισσών, αφού υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πλέον που συνδέουν τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων με τις απώλειες των μελισσών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the Royal Society B.

 

Σχολιάστε το άρθρο