Στο San Cristobal de Las Casas στην πολιτεία των Τσιάπας στο νότιο Μεξικό, 400 ειδικοί της μελισσοκομίας και της εμπορίας του μελιού συναντήθηκαν από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου 2012 στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Βιολογικής Μελισσοκομίας. Υπό την ομπρέλα της Apimondia και της IFOAM, το 1ο Συνέδριο Βιολογικής Μελισσοκομίας έλαβε χώρα στη Βουλγαρία το 2010.
Η προσέλευση ήταν μεγάλη, με συμμετέχοντες από 24 χώρες, εκθέσεις, συνέδρια, μαθήματα και εκδρομές σε μελισσοκομικές μονάδες, που κράτησαν το ενδιαφέρον αμείωτο. Η μελισσοκομική συνάντηση περιλάμβανε συζητήσεις για τα πρακτικά προβλήματα της μελισσοκομίας, τη νομοθεσία που σχετίζεται με το μέλι, αλλά κυρίως το πρόβλημα της γενετικής μηχανικής. Ο λόγος για αυτό είναι η απόφαση του μεξικανικού Υπουργείου Γεωργίας να επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (σόγια και καλαμπόκι), απόφαση καταστροφική για τη βιολογική μελισσοκομία του Μεξικού. Συγκεκριμένα, η μεξικανική κυβέρνηση επιτρέπει την καλλιέργεια 80.000 εκταρίων γενετικά τροποποιημένης σόγιας σε μια περιοχή με υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας και έναν μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων και σκοπεύει να επεκταθεί και στην καλλιέργεια ΓΤ καλαμποκιού.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση Badlock) το βιολογικό μέλι με γύρη από ΓΤΟ δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη. Ακόμα και το παραμικρό ίχνος γύρης από ΓΤΟ θεωρείται ότι μολύνει το μέλι. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουν οι πόρτες της Ευρώπης για τους μελισσοκόμους του Μεξικού. Το Μεξικό είναι μια από τις κυριότερες χώρες παραγωγούς μελιού στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας. Το 80% του μελιού της η Γερμανία το εισάγει από το Μεξικό. Οι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται από την κυβέρνηση. Στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό άρχισε να καλλιεργείται ΓΤ σόγια το 2011 με αποτέλεσμα μια πληθώρα με βάζα «μολυσμένου» μελιού, τα οποία απορρίφθηκαν από τις αγορές της Ευρώπης.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Περού, περισσότερα από 400 άτομα στο συνέδριο υπέγραψαν αίτηση προς το μεξικανικό Υπουργείο Γεωργίας για την επιβολή μορατόριουμ σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ. Στην επιστολή των «επτά σημείων», οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να εφιστήσουν την προσοχή στις πολύ αρνητικές συνέπειες της καλλιέργειας ΓΤΟ για τις μέλισσες, το περιβάλλον, το οικοσύστημα, την υγεία, την οικονομία.
Επίσης, συζητηθήκαν στο συνέδριο θέματα που σχετίζονταν με την ποιότητα του μελιού και τα πρότυπα υγιεινής, τη συγκομιδή και τη μεταποίηση, κάποιες καινοτόμες προσεγγίσεις στη μελισσοκομία, η επιστροφή στην παράδοση (μελισσοκομία των Μάγια), οι πρωτοβουλίες για την έρευνα σχετικά με τις ασθένειες των μελισσών και τη μελισσοκομία κ.α.
Το επόμενο Διεθνές Συνέδριο Βιολογικής Μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί το 2014 στην Ιταλία.
Σχολιάστε το άρθρο