Το μέλι θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αρκετοί γιατροί χρησιμοποιούν το μέλι ήδη τοπικά για τη θεραπεία τραυματισμών εκμεταλλευόμενοι τις επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά σύμφωνα με τη νέα μελέτη το μέλι θα μπορούσε να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
«Η μοναδική ιδιότητα του μελιού έγκειται στην ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις σε πολλά επίπεδα γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Susan M. Meschwitz, Ph.D.
Εξήγησε πως το μέλι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό όπλων όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η οξύτητα, η οσμωτική επίδραση, η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου και οι πολυφαινόλες, που σκοτώνουν τα ενεργά βακτηριακά κύτταρα. Η οσμωτική επίδραση, η οποία είναι αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στο μέλι αντλεί νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, τα αφυδατώνει και τα σκοτώνει.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι αναστέλλει το σχηματισμό βιοφίλμ ή τις «κοινότητες» μικροβίων.
Το μέλι μπορεί να αποδιοργανώσει την «αίσθηση απαρτίας» που κάνει τα βακτήρια πιο επιρρεπή στα συμβατικά αντιβιοτικά. «Αίσθηση απαρτίας» είναι ο τρόπος που τα βακτηρίδια επικοινωνούν μεταξύ τους και μπορεί να εμπλέκεται στον σχηματισμό των βιοφίλμ.
Σε ορισμένα βακτήρια αυτό το σύστημα επικοινωνίας ελέγχει επίσης την απελευθέρωση των τοξινών που επηρεάζει την παθογένεια των βακτηρίων ή την ικανότητά τους να προκαλούν ασθένεια.
Μια πληθώρα εργαστηριακών και κλινικών μελετών έχουν επιβεβαιώσει τις αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιικές ιδιότητες του μελιού.
Τα ευρύματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της 247ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), της μεγαλύτερης επιστημονικής κοινότητας στον κόσμο. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες, παρουσιάστηκαν περισσότερες από 10.000 εκθέσεις για τις νέες εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης.
Σχολιάστε το άρθρο