Ο Χειμώνας είναι πρωτίστως περίοδος ξεκούρασης για τους μελισσοκόμους. Χωρίς την ξεκούραση του Χειμώνα, δύσκολα θα ανταποκριθούμε στην σκληρή δουλειά της Άνοιξης. Οι χειρισμοί που γράφουμε ανά μήνα, έχουν μια πανοραμική οπτική και ο κάθε μελισσοκόμος οφείλει να την προσαρμόσει και να την μεταφράσει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του τόπου του και του μελισσοκομικού συστήματος που ακολουθεί. Στο Νότο, στα Δυτικά και στη νησιωτική χώρα όλες οι εργασίες είναι μετατοπισμένες πρωϊμότερα χρονικά, ενώ στο Βορρά οψιμότερα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Συνενώσεις αδύνατων μελισσιών. Ανάλογα με την κρίση, εμπειρία και περιοχή που ξεχειμωνιάζει ο μελισσοκόμος τα μελίσσια του.
Καταπολέμηση της βαρρόα με εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα ή βιολογικά. Υπάρχουν αρκετά εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά (πληροφορίες στα μελισσοκομικά κέντρα, πανεπιστήμια, κτηνιατρικά καταστήματα και βέβαια προσοχή στις οδηγίες χρήσης). Δεν χρειάζεται καμιά απόδειξη ή εξέταση. Όλα τα μελίσσια είναι προσβεβλημένα από βαρρόα. Το σημαντικότερο όλων, για την καταπολέμηση της ασθένειας, είναι η εφαρμογή του όποιου φαρμάκου να γίνεται σε περιόδους που το μελίσσι ΔΕΝ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΓΟΝΟ. Η βαρρόα κουβαλάει ιούς, που ενίοτε είναι καταστρεπτικότεροι από την ίδια. Τώρα, είναι η μεγάλη ευκαιρία μας. Μια καλή θεραπεία τώρα, θα κρατήσει (αν δεν έχουμε ισχυρές επιμολύνσεις) μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό. Είμαστε σε μόνιμο πόλεμο με τη βαρρόα. Μην επαναπαύεστε.
Έλεγχος για νοζεμίαση σε εργαστήρια (Γ.Π.Α, Ινστιτούτο, Α.Π.Θ., ιδιωτικά). Η νέα νοζεμίαση, nosema ceranae, δεν έχει συγκεκριμένες εποχές κορύφωσης, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε παλαιότερο άρθρο στο www.melissokomos.gr. Ένα εξαιρετικό και φρέσκο άρθρο για την νοζεμίαση (της κας Γούναρη) θα βρείτε στο www.melinet.gr
Οι υπόλοιπες ασθένειες δεν μας απασχολούν αυτό το διάστημα. Ό,τι παρατηρηθεί (π.χ. ασκοσφαίρωση) σημειώνεται ώστε να δράσουμε την Άνοιξη.
Προετοιμασία των μελισσιών για ξεχειμώνιασμα, αν και θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη (αφαίρεση περίσσιων πλαισίων, συνενώσεις αδυνάτων, έλεγχος ύπαρξης επαρκών τροφών, επαρκής αερισμός – ανοικτές πόρτες – κηρόπανα, όχι απ’ άκρη σε άκρη των πλαισίων, τοποθέτηση κυψελών πάνω σε πέτρες, λάστιχα, κ.λπ. κλίση προς τα εμπρός έτσι ώστε να φεύγουν τα νερά).
Μεταφορά στα χειμαδιά (νότιος προσανατολισμός, ευάερο, ευήλιο, με εύκολη πρόσβαση όλο τον χειμώνα μέρος, κοντά στον τόπο κατοικίας, ύπαρξη ανθοφορίας νωρίς την Άνοιξη αν είναι αυτό δυνατό).
Ένταση στην προσπάθεια πώλησης του μελιού. Είναι η καλύτερη εποχή.
Προγραμματισμός των χειμερινών εργασιών, αλλά προπάντων της χειμερινής ξεκούρασης και μελέτης.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Επείγουσα καταπολέμηση της βαρρόα για τους ξεχασμένους. Στο Νότο είναι η τελευταία ευκαιρία μας, να βρούμε μελίσσια χωρίς γόνο.
Έλεγχος νοζεμίασης (όπως τον Δεκέμβριο).
Έλεγχος επάρκειας τροφών και τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο (κατά προτίμηση χειροποίητο, με δικό μας μέλι). Στις χειμωνιάτικες επιθεωρήσεις, δεν βγάζουμε πλαίσια έξω χαζεύοντας με τις ώρες. Ανοίγουμε 3-4 σε όλο το κοπάδι για να έχουμε μια εικόνα. Φαγητό χρειάζονται μόνο.
Έλεγχος για εντοπισμό και απομάκρυνση των νεκρών μελισσιών από το μελισσοκομείο. Καθαρισμός των κυψελών αυτών και προσπάθεια εντοπισμού της αιτίας. Το τελευταίο είναι μια δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάλυση για τους τρόπους και τις μεθόδους σκέψης που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα το κάνουμε εν’ καιρώ.
Εκδρομές, ξεκούραση, διάβασμα, χρόνος στην οικογένεια ή προσπάθεια δημιουργίας οικογένειας (για τους singles μόνο).
Εκτίμηση της προηγούμενης χρονιάς. Προσπάθεια εύρεσης «αδύνατων σημείων» στο σύστημα που εφαρμόσαμε.
Πώληση των προϊόντων μας.
Προετοιμασία του μελισσοκομικού υλικού που θα χρειαστούμε την Άνοιξη. (Καθαρισμός – απολύμανση των παλιών κυψελών με φλόγιστρο, βάψιμο νέων κυψελών, συνδετήρες, συρμάτωμα πλαισίων – όχι τέντωμα, γιατί θα χαλαρώσουν μέχρι τη χρήση τους, ετοιμασία πλαισίων βασιλοτροφίας, δια-χωρισμός των καλών πλαισίων γόνου από αυτά του μελιού – αν δεν το έχουμε κάνει ήδη).
Προγραμματισμός του γενικού μελισσοκομικού πλαισίου που θα κινηθούμε την Άνοιξη. Στο μέτρο του δυνατού, γιατί η πράξη έχει δείξει, ότι όσο προγραμματισμένοι και να είμαστε, ο καιρός και οι συνθήκες δεν μας ρωτάνε για τις αλλαγές που επιφέρουν.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Άμεση καταπολέμηση της βαρρόα για τους πολύ ξεχασμένους ή πολύ βόρειους (SOS).
Έλεγχος Νοζεμίασης (SOS).
Έλεγχος επάρκειας τροφών και τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο (SOS). Όταν τα μελίσσια ωοτοκούν, χρειάζονται αρκετή τροφή για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στην περιοχή του γόνου.
Έλεγχος για εντοπισμό και απομάκρυνση των νεκρών μελισσιών από το μελισσοκομείο.
Προετοιμασία του μελισσοκομικού υλικού.
Εκδρομές, ξεκούραση, διάβασμα, κ.λπ.
Οι Νότιοι αρχίζουν σιγά-σιγά να δημιουργούν τις συνθήκες παραγωγής κηφήνων (κηφηνοπλαίσια, ασυρμάτωτα κ.λπ.), ώστε να είναι έτοιμοι στις πρώιμες βασιλοτροφίες τους.
Ανεξαγόρας Λ. Σκιδούρης
Σχολιάστε το άρθρο