«Πλακούς πλήρης μέλιτος»
Μελόπιτα
Επειδή τίποτα δεν είναι πιο προχωρημένο τελικά από το παραδοσιακό, αυτή είναι μια συνταγή μελόπιτας, που σώζεται από την αρχαιότητα. Η μελόπιτα είναι μια παραδοσιακή, ελληνική πίτα που γνώρισε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα (με διασημότερη τη μελόπιτα της Σίφνου) και έφτασε ως τις μέρες μας ως ιδιαίτερο γλύκισμα.
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «Αι της Γαστρός Ηδοναί», της Φωτεινής- Χλόης Αττίτη (εκδ. Εκάτη).
«… τοις πλακούσι εμίγνυντο μέλι δαψιλές …», Γαληνός, Υγιεινά Β΄
Υλικά για τη γέμιση:
300 γρ. μυζήθρα
1 φλιτζάνι μέλι
κανέλλα
5 κουταλιές αλεύρι
6 αυγά
½ φλιτζάνι ζάχαρη
λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Υλικά για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι αλεύρι
½ φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ
λίγο χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης καλά, να μπορεί ν’ ανοίγει σε φύλλο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να ζυμώσουμε τα υλικά της γέμισης. Τρίβουμε τη μυζήθρα με το χέρι, βάζουμε το μέλι, τα αυγά κτυπημένα με τη ζάχαρη και τα άσπρα μαρέγκα και σιγά σιγά τ’ αλεύρι. Στρώνουμε το ένα σε ταψί βουτυρωμένο, βάζουμε τη γέμιση κι από πάνω το άλλο φύλλο. Τρυπάμε με βελόνα. Ψήνουμε στους 180Ί για 50΄περίπου. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη άχνη.
Η μελόπιτα αυτή συνηθίζεται πολύ στις Κυκλάδες και στη Θεσσαλία, ενώ στην Κρήτη δεν κλείνουν την πίττα, φτιάχνουν μικρά πιτάκια ανοικτά στρίβοντας το φύλλο προς τα πάνω για να κρατήσει τη γέμιση.
Σχολιάστε το άρθρο